Φιλάνθρωπος ομολόγησε ότι φοροδιέφευγε επί 15 χρόνια

Εδωσε εκατομμύρια σε πανεπιστήμια, πλήρωνε δάνεια φοιτητών όμως ξεχνούσε να πληρώσει την εφορία

Ο δισεκατομμυριούχος Ρόμπερτ Σμιθ θεωρήθηκε ένας σημαντικός επενδυτής που κατάφερε να ισχυροποιήσει την Vista Equity Partners και ένας γενναιόδωρος φιλάνθρωπος που φρόντισε για την εξόφληση του φοιτητικού χρέους των περυσινών τελειόφοιτων του Morehouse College. Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν άλλη άποψη.

>>> Διαβάστε επίσης: Επαναφορά τηλεργασίας στο Δημόσιο λόγω κορωνοϊού ζητά η ΠΑΣΥΔΥ <<<

Ο Σμιθ κατηγορείται για συστηματική φοροδιαφυγή επί 15 χρόνια χρησιμοποιώντας ξένα καταπιστεύματα, εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς για να εξαπατήσει την αντίστοιχη αμερικανική εφορία.

mhgx

Ο 57 χρονος Σμιθ απέφυγε τη δίωξη γιατί συνεργάστηκε σε μια υπόθεση εναντίον του Ρόμπερτ Μπρόκμαν. Ο Μπρόκμαν είναι επιχειρηματίας του Χιούστον που κατηγείται ότι μέσω Καραϊβικής κατάφερε να αποκρύψει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα, μια υπόθεση που οι ίδιοι οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν την μεγαλύτερη φορολογική υπόθεση που αφορά ένα μόνο άτομο στις ΗΠΑ.

«Ο Σμιθ διέπραξε σοβαρά εγκλήματα, αλλά συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άντερσον, δικηγόρος των ΗΠΑ στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Σμιθ υπέγραψε συμφωνία μη δίωξης στην οποία παραδέχτηκε ότι έκανε επανειλημμένα ψευδείς καταθέσεις στην IRS, ακόμη και μετά την απόπειρα συμμετοχής σε πρόγραμμα αμνηστίας το 2014. Συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 139 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους, τόκους και κυρώσεις.

>>> Διαβάστε επίσης: Είχατε επαφή με κρούσμα; Ποιοί πρέπει να μπουν καραντίνα 14 μέρες <<<

Ο Σμιθ έχει χρησιμοποιήσει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που τρέχει με δικά του χρήματα και όπως φαίνεται λειτουργούσε ως βιτρίνα για την δημόσια εικόνα του. Μέσω αυτού του ιδρύματος είχε δωρίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια με παραλήπτες μεταξύ άλλων το Πανεπιστήμιο Cornell, το Carnegie Hall και το United Negro College Fund.

Ο Σμιθ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε 2,5 εκατομμύρια δολάρια σε αφορολόγητα κεφάλαια για να αγοράσει και να ανακαινίσει μια εξοχική κατοικία στην περιοχή Sonoma της Καλιφόρνιας, πληρώνοντας το το 2005 με ιδιωτικά κεφάλαια που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και στην Banque Bonhote στην Ελβετία. Ο Σμιθ, ο οποίος έχει σπίτια σε όλες τις ΗΠΑ, ζει τώρα στο Τέξας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

Tags
 
2966
Thumbnail