Fortnite: Δεν έπεισε. Παραπλανεί ανήλικους & κάνουν συχνές αγορές

Η Fortnite Maker Epic δεν μπορεί να αποφύγει την προσφυγή για in-app αγορές από παιδιά 

(Bloomberg) Η Epic Games Inc. απέτυχε να αντικρούσει ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε ανηλίκους να προβούν σε υπερβολικές δαπάνες για in-app αγορές στο δημοφιλές παιχνίδι Fortnite χωρίς τη γονική συγκατάθεση.

Η προτεινόμενη αγωγή ισχυρίζεται επαρκώς ότι η Epic επιβαρύνει τους καταναλωτές με τη συμμετοχή σε αθέμιτες και δόλιες πρακτικές που παραπληροφορούν τους ανηλίκους, «παρακινώντας τους να κάνουν συχνές in-app αγορές», σύμφωνα με απόφαση της Επαρχικού Δικαστή των ΗΠΑ Yvonne Gonzalez Rogers την Πέμπτη (3/9).

Η καταγγελία η οποία καταχωρήθηκε πέρσι από έναν παίκτη του Fortnite και του κηδεμόνα του στο Oakland, California, ισχυρίζεται ότι η Epic προωθεί τις εφαρμογές της ως «δωρεάν» για να δελεάσει τους ανηλίκους να αγοράσουν νόμισμα του παιχνιδιού στο εθιστικό αυτό παιχνίδι του και δεν περιλαμβάνει προειδοποίηση ότι οι αγορές είναι χωρίς επιστροφή χρημάτων. 

Η απόφαση ανακοινώνεται σε μία χρονική περίοδο όπου η Epic βρίσκεται σε μια έντονη νομική μάχη με την Apple Inc. όσον αφορά τα τέλη των app stores που καταβάλλονται από τους προγραμματιστές. Η Rogers, ενώπιον της οποίας βρίσκεται επίσης η υπόθεση αυτή, τον περασμένο μήνα αρνήθηκε να εμποδίσει την απόσυρση του Fortnite από το app store της Apple αφότου η Epic δημιούργησε τη δική της αγορά για να παρακάμψει τις συνδρομές της Apple.

Η απόφαση της Πέμπτης δεν ήταν μια συνολική απώλεια για την Epic. Η εταιρεία έπεισε την Rogers να απορρίψει τον ισχυρισμό ότι κακώς επωφελήθηκε από την αγορά των ψηφιακών προϊόντων και το game currency καθώς και ότι σύμφωνα με ένα νόμο της California για την προστασία των καταναλωτών ο κατασκευαστής του παιχνιδιού έκανε χρήση ανήθικων επιχειρηματικών πρακτικών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η καταγγελία αναφέρει ότι το Fortnite δεν επιτρέπει επιστροφές χρημάτων εάν οι ανήλικοι παίκτες αλλάξουν γνώμη και δεν παρέχει μηχανισμούς ελέγχου των γονέων. Το Fortnite χρησιμοποιεί εικονικό νόμισμα παιχνιδιού γνωστό ως V-Bucks «καθιστώντας ευκολότερο για τους ανηλίκους να περάσουν στο πλαίσιο του παιχνιδιού χωρίς να συνειδητοποιούν ότι ξοδεύουν πραγματικά μετρητά», σύμφωνα με την καταγγελία.

Η Epic υποστήριξε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να αντιστρέψουν τις χρεώσεις αγοράς όταν ενεργούν ως «authorized agent» στις πιστωτικές κάρτες των γονιών τους.

Η υπόθεση είναι η C.W. v. Epic Games, Inc., 4:19-cv-03629, ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνιας (Oakland).
 

Malathi Nayak