Γαλλία: Ακόμη ένα «καμπανάκι» για την οικονομία – Αρνητικό outlook από την Scope Ratings

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA τον περασμένο μήνα

Σε αρνητική υποβαθμίστηκε η προοπτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας ο οίκος Scope Ratings, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη και να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι άλλαξε την προοπτική του για την αξιολόγηση AA λόγω της εξασθένησης των δημοσιονομικών και των κινδύνων εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η αλλαγή αυτή λαμβάνει χώρα αφότου ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA τον περασμένο μήνα, αναφέροντας ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και ο κίνδυνος αυτό το πολιτικό αδιέξοδο μετά τις διαμαρτυρίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις μελλοντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η αλλαγή αυτή υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γαλλία στην προσπάθειά της να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτινάχθηκε στα ύψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μειώθηκε με αργό ρυθμό, καθώς η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια ποσά για να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας.

Αν και η Scope δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγάλων οίκων αξιολόγησης, αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και έχει υποβάλει αίτηση για αναγνώριση στο πλαίσιο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: newmoney.gr