Γερμανία: Προς κατάργηση του φόρου επανένωσης αξίας $21 δις 

Ο φόρος εισοδήματος ύψους 5,5% θα καταργηθεί από το 2021

Birgit Jennen
(Bloomberg) - Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Γερμανία κινείται προς την κατάργηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης που βοήθησε οικονομικά την επανένωση.

Ο φόρος εισοδήματος ύψους 5,5% θα καταργηθεί από το 2021 για τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που τον πληρώνουν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το 2018 η εισφορά είχε συνολικά έσοδα €18,9 δις. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία πρέπει ακόμα να περάσει από το Κοινοβούλιο, το 90% όσων σήμερα υποχρεώνονται σήμερα να τον καταβάλλουν δεν θα πληρώνουν πλέον τον λεγόμενο φόρο “Soli”.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για περαιτέρω οικονομικά κίνητρα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται και κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση. Τα κόμματα του συνασπισμού της Καγκελαρίου Angela Merkel έχασαν σημαντική υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Σε δύο περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και στο Βρανδεμβούργο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz θα μπορούσαν να χάσουν για πρώτη φορά μετά την επανένωση του 1990 από την δεξιά Alternative for Germany (AfD).

"Είναι επίσης μια συνεισφορά στην οικονομική ώθηση στη Γερμανία, γνωρίζουμε ότι η οικονομία είναι λίγο αδύναμη", δήλωσε ο Scholz στο Υπουργείο Οικονομικών.

1

Το CDU της Merkel ήθελε να καταργηθεί η εισφορά για όλους τους φορολογούμενους, αλλά υποστηρίζει το αρχικό σχέδιο του Scholz, ενώ μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα το αμφισβητήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ως αντισυνταγματικό.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

"Τον έχουν επιβαρυνθεί όλοι, οπότε πρέπει να αρθεί για όλους», δήλωσε η Linda Teuteberg, γενική γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος FDP, σε συνέντευξη στη ZDF TV τη Δευτέρα. "Οτιδήποτε άλλο θα έρθει σε αντίθεση με το Σύνταγμα".

Αν και η σταδιακή κατάργηση της φορολογίας ήταν ήδη μέρος της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων μετά από τις εκλογές του 2017, αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, θα τεθεί σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα.
 

 
1760
Thumbnail

(Bloomberg) - Η Δανέζικη Αστυνομίας έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 20 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.

ad1mobile

Οι ύποπτοι είχαν «τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα» να διεξάγουν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (11/12) ο Flemming Drejer, Επικεφαλής Αστυνομικός Επιθεωρητής και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Τα σχόλια ακολούθησαν μια δήλωση της Αστυνομίας νωρίτερα την Τετάρτη προειδοποιώντας το κοινό ότι οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω ανησυχίας ότι «σχεδιάστηκε μια τρομοκρατική επίθεση με ισλαμικό κίνητρο».

Πολλές αστυνομικές επιδρομές αποκάλυψαν υλικά που χρησιμοποιούνται σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα.  Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα ήταν ο στόχος οποιασδήποτε επίθεσης.

article 1