Γερμανία: Προς κατάργηση του φόρου επανένωσης αξίας $21 δις 

Ο φόρος εισοδήματος ύψους 5,5% θα καταργηθεί από το 2021

Birgit Jennen
(Bloomberg) - Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η Γερμανία κινείται προς την κατάργηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης που βοήθησε οικονομικά την επανένωση.

Ο φόρος εισοδήματος ύψους 5,5% θα καταργηθεί από το 2021 για τη συντριπτική πλειοψηφία εκείνων που τον πληρώνουν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Το 2018 η εισφορά είχε συνολικά έσοδα €18,9 δις. Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία πρέπει ακόμα να περάσει από το Κοινοβούλιο, το 90% όσων σήμερα υποχρεώνονται σήμερα να τον καταβάλλουν δεν θα πληρώνουν πλέον τον λεγόμενο φόρο “Soli”.  

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης πίεσης για περαιτέρω οικονομικά κίνητρα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιβραδύνεται και κινδυνεύει να εισέλθει σε ύφεση. Τα κόμματα του συνασπισμού της Καγκελαρίου Angela Merkel έχασαν σημαντική υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Σε δύο περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν την 1η Σεπτεμβρίου στη Σαξονία και στο Βρανδεμβούργο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel και οι Σοσιαλδημοκράτες του Scholz θα μπορούσαν να χάσουν για πρώτη φορά μετά την επανένωση του 1990 από την δεξιά Alternative for Germany (AfD).

"Είναι επίσης μια συνεισφορά στην οικονομική ώθηση στη Γερμανία, γνωρίζουμε ότι η οικονομία είναι λίγο αδύναμη", δήλωσε ο Scholz στο Υπουργείο Οικονομικών.

1

Το CDU της Merkel ήθελε να καταργηθεί η εισφορά για όλους τους φορολογούμενους, αλλά υποστηρίζει το αρχικό σχέδιο του Scholz, ενώ μερικά κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα το αμφισβητήσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ως αντισυνταγματικό.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

"Τον έχουν επιβαρυνθεί όλοι, οπότε πρέπει να αρθεί για όλους», δήλωσε η Linda Teuteberg, γενική γραμματέας του φιλελεύθερου κόμματος FDP, σε συνέντευξη στη ZDF TV τη Δευτέρα. "Οτιδήποτε άλλο θα έρθει σε αντίθεση με το Σύνταγμα".

Αν και η σταδιακή κατάργηση της φορολογίας ήταν ήδη μέρος της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων μετά από τις εκλογές του 2017, αυτή, σύμφωνα με την πρόταση, θα τεθεί σε ισχύ τρία χρόνια αργότερα.
 

 
1202
Thumbnail

Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λέει η JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές θα αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η βασική καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, προκαλώντας φόβους για οικονομική ύφεση. Αλλά αυτή η διόρθωση είναι πιθανό να είναι σύντομη και οι μετοχές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka, καθώς τα κίνητρα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθησυχάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Ακόμη και αν ο γνωστός προάγγελος της ύφεσης αποδειχθεί σωστός (σ.σ η καμπύλη αποδόσεων), η JPMorgan λέει ότι οι επενδυτές θα έχουν ακόμα χρόνο να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη, αφού οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν προηγήθηκαν της οικονομικής ύφεσης έως και κατά 17 μήνες. Η απόδοση των μετοχών παρέμεινε κατά μέσο όρο περίπου στο 10% στους 12 μήνες μετά από μια αναστροφή της καμπύλης, σύμφωνα με την JPMorgan.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, οι μετοχές θα φτιάξουν νέα υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan. «Αυτή η εξέλιξη, ενισχύει τις πιθανότητες για δυνητική κορύφωση της αγοράς σε αυτόν τον κύκλο, το καλοκαίρι του 2020».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι στο παρελθόν η αντιστροφή της καμπύλης ήταν ένα σημάδι της υπερβολικής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, της επιδεινούμενης αγοράς εργασίας και των αυστηρότερων όρων δανεισμού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι το αντίθετο, με τα πραγματικά επιτόκια μόλις να υπερβαίνουν το μηδέν.

«Η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να είναι μία ένδειξη ακραίας νευρικότητας στην αγορά προς το παρόν, παρά μίας ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

article 1