Γερμανία: Ριμπάουντ στις βιομηχανικές παραγγελίες 

Τα τελευταία ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα σημάδι ότι η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας άρχισε και πάλι να παίρνει

Αύξηση της ζήτησης είδαν τα γερμανικά εργοστάσια τον Μάιο μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ λόγω κορωνοϊού. Τα τελευταία ευρήματα αποτελούν ακόμα ένα σημάδι ότι η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας άρχισε και πάλι να παίρνει μπροστά.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Μάιο, μετά την πτώση ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο. Οι πωλήσεις προς την ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 43,5%.

δ

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση στα εργοστάσια πέρασε το χειρότερο σημείο, ωστόσο ο ακόμα χαμηλός ρυθμός παραγγελιών υποδεικνύει ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ολοκληρωμένη για πού καιρό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ακόμα περίπλοκη στις αγορές εκτός Ευρώπης.

Η ευρωπαϊκή οικονομία μόλις ξεκίνησε τον δύσκολο και μακρύ δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα και οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν προειδοποιήσει να μην βασιζόμαστε υπερβολικά στα πρώιμα σημάδια ανάκαμψης, καθώς η συνολική δραστηριότητα είναι πιθανόν να παραμείνει κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα για αρκετό διάστημα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η Γερμανία επλήγη σημαντικά από το κλείσιμο των εργοστασίων, τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και την πτώση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδεικτικά, η Airbus σχεδιάζει να περικόψει 15.000 θέσεις εργασίας και οι 10.000 εξ αυτών είναι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler έχει επίσης ανακοινώσει ότι η βιομηχανία θα βρεθεί αντιμέτωπη επίπονες περικοπές εξαιτίας της κρίσης.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3480