Γερμανία: Σχέδια για επέκταση του lockdown πριν τα Χριστούγεννα

Οι αξιωματούχοι αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο, αν πρέπει οι ισχύοντες περιορισμοί να επεκταθούν και να τους άρουν, λίγο πριν από την περίοδο των διακοπών

Το μερικό lockdown στη Γερμανία μπορεί να παραταθεί και τον επόμενο μήνα καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πριν την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Οι αξιωματούχοι αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο, αν πρέπει οι ισχύοντες περιορισμοί να επεκταθούν και να τους άρουν, λίγο πριν από την περίοδο των διακοπών, σύμφωνα με πηγή εξοικειωμένη με το θέμα.

Οι ηγέτες των κρατιδίων σκέφτονται να ανοίξουν ξανά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προσοδοφόρας περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έτσι ώστε τουλάχιστον να εξασφαλισθούν οι πολύ απαραίτητες πωλήσεις, ανέφερε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές. Οι αξιωματούχοι θα εξετάσουν την επαναφορά των τεστ τον Ιανουάριο εάν το ποσοστό μόλυνσης εξακολουθεί να θεωρείται πολύ υψηλό, πρόσθεσε.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Περισσότερο από δύο εβδομάδες σε μερικό lockdown -το οποίο έκλεισε μουσεία, μπαρ και εστιατόρια αλλά κράτησε τα σχολεία και τα περισσότερα καταστήματα ανοιχτά- τα ποσοστά μετάδοσης της Γερμανίας εξακολουθούν να είναι πάνω από το επίπεδο που οι αρχές έχουν ορίσει ότι είναι διαχειρίσιμο, αυξάνοντας την προοπτική σκληρότερων περιορισμών κατά την εορταστική περίοδο. Ο υπουργός Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ τέθηκε σε καραντίνα χθες Παρασκευή μετά από επαφή με συνάδελφο θετικό στον κορωνοϊό, αν και ο ίδιος ο Αλτμάιερ έχει διαγνωσθεί αρνητικός.

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν είπε ότι τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και κατάφεραν να «σπάσουν την εκθετική ανάπτυξη» των νέων κρουσμάτων. «Συμφωνούμε ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αλλά πέτυχε για άλλη μια φορά», δήλωσε στη Die Welt.

Η Γερμανία ανέφερε περίπου 23.000 νέα κρούσματα σήμερα Σάββατο, ανεβάζοντας τα συνολικά κρούσματα σε περισσότερα από 900.000. Οι περιοχές της Βαυαρίας, του Βερολίνου, της Βρέμης, της Έσσης, της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Σαξονίας παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά πρόσφατα και ο αριθμός των ασθενών σε εντατική θεραπεία «αυξήθηκε απότομα» από τα μέσα Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το Ινστιτούτο  Robert Koch.

Η Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες των κρατιδίων την ερχόμενη Τετάρτη για να εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας υπό την αυξανόμενη πίεση για άρση των περιορισμών. Η Γερμανίδα καγκελάριος ηγέτης υπέστη  εκτεταμένη κριτική από τους τοπικούς ηγέτες αυτήν την εβδομάδα για την πρότασή της τα παιδιά να παίζουν ανά δύο και ότι οι μάσκες προσώπου πρέπει να είναι υποχρεωτικές στα σχολεία.

Πηγή: Bloomberg
 

 
3459