Γιατί η Apple δανείζεται $7 δις, ενώ διαθέτει $200 δις σε μετρητά

Ο δανεισμός είναι κερδοφόρος για τους μετόχους της εταιρείας για ένα τουλάχιστον λόγο

Παρά το γεγονός ότι η Apple Inc., είναι μια από τις πιο πλούσιες σε μετρητά εταιρείες στον κόσμο, εξακολουθεί να αναζητά πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια που μπορεί να αποκομίσει από την αγορά ομολόγων.

Με τις αποδόσεις ομολόγων να κυμαίνονται κοντά σε ιστορικά χαμηλά, είναι δελεαστικό ακόμη και για την Apple – με περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά και επενδυτικούς τίτλους στα βιβλία της – να διαπιστώσει πόσα θα της δανείσουν οι επενδυτές. Αυτό το νούμερο, λοιπόν, ανήλθε στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ή λίγο περισσότερο από το 3% του συνόλου των μετρητών της.

Με το ομόλογο 30ετούς διάρκειας να βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, αρκετές εταιρείες είχαν τη δυνατότητα να δανειστούν φθηνότερα για πολύ περισσότερο χρόνο. Η Apple θα πληρώσει περίπου 2,99% τόκους στα νέα 30ετή ομόλογα της, σε σύγκριση με το 3,45% που πληρώνει στα 30ετούς διάρκειας ομόλογα που πούλησε το 2015. Σε μια έκδοση 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό ισοδυναμεί με εξοικονόμηση περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων τόκων ετησίως, ή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει την Apple να αναχρηματοδοτήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια χρεών που λήγουν φέτος, καθώς και μέρους εκ των 10 δις δολαρίων του 2020, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg. Ο δανεισμός είναι κερδοφόρος για τους μετόχους της εταιρείας για ένα τουλάχιστον λόγο: η απόδοση των κερδών της εταιρείας, που μετρά πόσο κερδίζει η εταιρεία σε σχέση με την τιμή της μετοχής της, είναι περίπου 5,6%, ενώ μπορεί να δανειστεί για 30 χρόνια για λιγότερο από 3%.

Η Apple δεν είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται αυτή τη χρυσή ευκαιρία. Περίπου 21 αμερικανικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί κατά τον ίδιο τρόπο, δανειζόμενες συνολικά 27 δισεκατομμύρια δολάρια.

 
5116