Ο δήμος του Παρισιού κατέθεσε μήνυση κατά της Airbnb για τουλάχιστον 1.000 παράνομες ενοικιάσεις

Για το ενδεχόμενο να παραβιάζουν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εταιρείες όπως η Airbnb, ψήφισε η Γαλλία νόμο το 2018 που τις «τιμωρεί» με πρόστιμα ύψους 12.500 ευρώ για κάθε παράνομη ενοικίαση.

Ο δήμος του Παρισιού κατέθεσε μήνυση κατά της Airbnb για τουλάχιστον 1.000 παράνομες ενοικιάσεις που θα μπορούσαν να στοιχίσουν στην αμερικανική πλατφόρμα, ποσό άνω των 12,5 εκατομμυρίων ευρώ.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

Σύμφωνα με το γαλλικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Παρίσι μπορούν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε βραχυπρόθεσμες μισθωτικές πλατφόρμες μέχρι και 120 ημέρες σε ένα χρόνο.

Οι ενοικιάσεις πρέπει να περιλαμβάνουν έναν αριθμό εγγραφής για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιοκτησίες δεν θα ενοικιάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο εξέφρασαν ανησυχίες ότι πλατφόρμες όπως η Airbnb αποτελούν αθέμιτους ανταγωνιστές για ξενοδοχεία και μπορούν να μετατρέψουν κάποιες γειτονιές σε «αποστειρωμένες», μόνο τουριστικές ζώνες.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Ένας εκπρόσωπος της Airbnb δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει μέτρα για να βοηθήσει τους χρήστες του Παρισιού στην ιστοσελίδα της να συμμορφωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά πρόσθεσε ότι οι κανόνες στη γαλλική πρωτεύουσα είναι «αναποτελεσματικοί, δυσανάλογοι και κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κανόνων».

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Airbnb μετά τις ΗΠΑ.

Το Παρίσι, μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στον κόσμο, είναι η μεγαλύτερη ενιαία αγορά της, με περίπου 65.000 κατοικίες εγγεγραμμένες
 

Tags
 
1010
Thumbnail

Η ακρόαση που έχει προγραμματισθεί στο Κονγκρέσο, σχετικά με το νέο κρυπτονόμισμα Libra της Facebook ενδέχεται να υποδηλώσει ότι η υψηλού προφίλ ανακοίνωση, τον προηγούμενο μήνα ήταν πιθανόν να αποτελεί μια κακή προσπάθεια δημοσίων σχέσεων.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την εκδοχή αυτή φαίνεται να υιοθετεί η Lisa Ellis, αναλυτής της MoffettNathanson Lisa Ellis, η οποία δήλωσε ότι «το γεγονός ότι αυτές οι ακροάσεις συμβαίνουν ακόμη είναι μια καλή ένδειξη ότι η ανακοίνωση του Libra τον περασμένο μήνα ήταν πιθανότατα φτωχή στρατηγική PR από το Facebook«.

«Το Libra», συναχίζει, «δεν είναι τίποτα ακόμα – πρόκειται για μια λευκή ετικέτα για ένα πιθανό ελβετικό ερευνητικό πείραμα που θα δοκιμάσει τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως πιθανή λύση για την αστάθεια των νομισμάτων σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό».

Κατά την άποψή της, αυτό είναι «ένα απόλυτα έγκυρο πείραμα για το Facebook που θα συμμετάσχει, και ότι τα μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε λόγο να το σχολιάσουν ή ακόμη να δώσουν σημασία».

Πρόσθεσε, δε, ότι μια επιχείρηση θα μπορούσε να ανακοινώσει, συνήθως, κάποιο τέτοιο γεγονός «πειραματικού χαρακτήρα» σε κάποιο φόρουμ, όπως το συνέδριο Money 20/20, και όχι με μια «χιονοστοιβάδα» ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τις τελευταίες ημέρες, το Libra έχει δεχθεί μια έντονη και πιεστική κριτική από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ , και από μια σειρά διεθνών ρυθμιστικών αρχών. Ακόμη και ο CEO της Citigroup, Μάικλ Κορμπάτ, εκακνε αναφορά στο Libra, κατά τη διάρκεια της δεύτερης τριμηνιαίας συνεδρίασης της τράπεζας. «Υπάρχουν κάποιες ποιοτικές πτυχές που είναι ελκυστικές», δήλωσε ο ίδιος, αν και υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα μπορούσαν να εγείρουν πολλά ερωτήματα.

Τη Δευτέρα το πρωί, η Facebook δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει το Libra μέχρι να αντιμετωπιστούν πλήρως οι ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών. Ο Ντέιβιντ Μάρκους, ο υπεύθυνος της Facebook για το συγκεκριμένο σχέδιο του κρυπτονομίσματος που πρόκειται να εμφανιστεί στο αμερικανικό Κονγκρέσο για να συζητήσει τα θέματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Libra δήλωσε ότι το κρυπτονόμισμα δεν προορίζεται να ανταγωνιστεί τα εθνικά νομίσματα των δοαφόρων χωρών και δεν θα επηρεάσει τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

ad2mobile

Ο Μάρκους έκανε τις διαβεβαιώσεις αυτές κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της παρουσίασης στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, ενώ την Τετάρτη, θα καταθέσει στο Κονγκρέσο, όπου η πρόεδρος Μαξίν Γουότερς ζήτησε ένα «μορατόριουμ» για το σχέδιο εφαρμογής του Libra.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Facebook λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, τη Δευτέρα παρουσίαζαν απώλειες περίπου έως και 1,5%, ενώ αργότερα οι απώλειες μετριάσθηκαν στο 0,03%.

article 1