Γιατί οι επενδυτές αναμένουν ράλι στην τιμή του χρυσού

Έρευνα του Bloomberg υπέδειξε περιορισμένη αλλά αισθητή αισιοδοξία όσον αφορά την τιμή του χρυσού για το 2024

Ο χρυσός δεν χάνει την ελκυστικότητά του, σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές οι οποίοι θα συνεχίσουν να ποντάρουν σε αυτόν για τους επόμενους 12 μήνες.

Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει καταγράψει σχετική μείωση τις τελευταίες εβδομάδες, δεδομένης της αύξησης των αποδόσεων κρατικών ομολόγων ΗΠΑ και την πιθανότητα πως τα επιτόκια της Fed θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο για περισσότερο χρονικό διάστημα. Σχετική έρευνα του Bloomberg υπέδειξε περιορισμένη αλλά αισθητή αισιοδοξία όσον αφορά την τιμή του χρυσού για το 2024.

Κανένας εκ των ερωτηθέντων δεν ανέφερε πως θα περιορίσει την έκθεσή του σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, ενώ 5 εξ αυτών υποστήριξαν πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους. Πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων αναμένουν αύξηση της τιμής του χρυσού, με 5 να αναμένουν νέο υψηλό ρεκόρ τιμής.

Υπάρχει, βέβαια, αρκετή αβεβαιότητα όσον αφορά το τέλος του κύκλου σύσφιξης της Fed, κάτι το οποίο θα αποδειχθεί θετικό για τον χρυσό. Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια καταπολέμησης του πληθωρισμού, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει στιβαρή ενόψει της αύξησης των επιτοκίων.

Αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις βάσει των οποίων οι επενδυτές αναμένουν πως τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για περισσότερο χρονικό διάστημα, η αγορά των swaps φαίνεται πως δεν λαμβάνει υπόψη περαιτέρω αυξήσεις, ενώ αναμένει χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής του χρόνου.

Η τιμή του χρυσού κυμαίνεται στα $1.900/ουγγιά, έχοντας καταγράψει μείωση της τάξης του 8% από το φετινό υψηλό. Ο χρυσός κατέγραψε ιστορικό υψηλό στα $2.075/ουγγιά τον Αύγουστο του 2020 δεδομένης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Οι αναλυτές, από την πλευρά τους, αναμένουν πως η οικονομία των ΗΠΑ θα καταφέρει να καταγράψει μία ομαλή προσγείωση, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις στις αρχές του έτους πως δε θα κατάφερνε να αποφύγει τη δημιουργία ύφεσης.

Σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα της MLIV Pulse με δείγμα 602 ερωτηθέντων, οι επενδυτές αναμένουν ως επί το πλείστον αύξηση των τιμών του χρυσού, στα $2.021/ουγγιά μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών. 

Η συνεχιζόμενη όρεξη για επενδύσεις στο πολύτιμο μέταλλο οφείλεται πιθανόν στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, δη των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τα προβλήματα στην κινεζική αγορά ακινήτων. Άλλοι παράγοντες οι οποίοι θα στηρίξουν την τιμή του χρυσού συμπεριλαμβάνουν τις συνεχιζόμενες αγορές του μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες αλλά και την αυξημένη ζήτηση στις αγορές λιανικής των αναδυόμενων αγορών.

Πάραυτα, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, οι επενδυτές αναμένουν μείωση της αξίας του χρυσού, με κύριο παράγοντα τις αναμενόμενες δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ μετά από το συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χόουλ σε λίγες ημέρες.

Πηγή: newmoney.gr