H χώρα με τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη - Πως τα κατάφερε

Αποκαλύπτει το «κλειδί» της επιτυχίας

Μπορεί πολλές χώρες να ετοιμάζονται για μερική επιστροφή στην κανονικότητα μετά τα lockdown, ο κορωνοϊός όμως συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε μέρα στην Ευρώπη. Μια μικρή χώρα, ωστόσο, ξεχωρίζει με τον εξαιρετικά μικρό αριθμό θανάτων στα εδάφη της.

Πρόκειται για τη Σλοβακία, μια χώρα 5,5 εκατομμύριον κατοίκων, που έκλεισε τα σχολεία της, τα καταστήματα και τα σύνορα νωρίτερα από κάθε άλλη, μετά την Ιταλία. Πολιτικοί και τηλεπαρουσιαστές άρχισαν να φορούν μάσκες πολύ πριν τις κάνει υποχρεωτικές η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Πώς ο κορωνοϊός θα αλλάξει τις αεροπορικές και το πως ταξιδεύουμε

    Η έγκαιρη λήψη μέτρων απέφερε καρπούς: έξι εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα, η Σλοβακία μετρά μόλις 18 θανάτους και βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας με αριθμό θανάτων ανά κάτοικο, σύμφωνα το Πανεπιστήμιο John Hopkins μέχρι και τις 26 Απριλίου.

    «Η ουσία είναι στην ταχύτητα», αναφέρει η Eva Schernhammer, επικεφαλής του τμήματος επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής της Βιέννης. «Το ιδανικό είναι να ανακόπτεις την επιδημία σε ένα στάδιο, όπου μπορείς να εντοπίσεις τις επαφές του κάθε νέου κρούσματος. Όπως φάνηκε, η Σλοβακία έκανε το σωστό».

    Ο δήμαρχος της Μπρατισλάβα έκλεισε τα σχολεία δυο μέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος και μι εβδομάδα πριν την υπόλοιπη χώρα, γιατί είδε τι γινόταν στην Ιταλία. Στη Μπρατισλάβα κατοικεί πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής επιθεωρητής Υγείας της χώρας έδωσε εντολή στην αστυνομία να σταματήσει μια ομάδα σκιέρ που επέστρεφε από την Αυστρία και να τους βάλει σε καραντίνα. Περίπου 60 άτομα διαγνώστηκαν θετικά.

    Τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας, μετά την επιβολή του lockdown, που είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί σε μικρότερες χώρες.

    Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα ήταν πρόωρο να τελειώσει η μάχη εδώ.

    «Εάν διατηρηθεί η τάση, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε μια από τις χώρες που χειρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση», αναφέρει ο Martin Smatana, επικεφαλής του κυβερνητικού Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, το οποίο φτιάχνει τα μοντέλα διάδοσης του ιού. «Στην πλειονότητα του πληθυσμού, αναφέρει, δεν εξαπλώνεται ο ιός».