Χαλκός: Υψηλές πτήσεις με ρεκόρ 11μηνου – Απρόσμενη άνοδος 4%

Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο υψηλότερα τη Δευτέρα 22/2

Τα βασικά μέταλλα σημείωσαν άνοδο υψηλότερα τη Δευτέρα (22/2), με τον χαλκό να αυξάνεται πάνω από 9.000 δολάρια, με την αυξημένη ζήτηση να οφείλεται στην ανάκαμψη από την πανδημία, θέτοντας τον οικονομικό κύκλο στην πορεία για ρεκόρ μηνιαίων κερδών. Ενδεικτικά, το νικέλιο ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια τον τόνο.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο έως και 4% τη Δευτέρα και πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου του τελευταίους 11 μήνες. Τα μέταλλα διατρέχουν προσδοκίες ότι η ζήτηση μετά την κρίση θα ξεπεράσει τη βραχυπρόθεσμη προσφορά. Αυτό μπορεί τόσο να ενισχύσει την κερδοσκοπία για ένα νέο supercycle εμπορευμάτων και να προκαλέσει ανησυχία για την αύξηση των πιέσεων στις τιμές καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.

«Το κλίμα της αγοράς είναι καλύτερο εν αναμονή ενός νέου κύκλου του παγκόσμιου πληθωρισμού», δήλωσε η Τζία Ζενγκ, αναλύτρια της Goldtrust Futures, από τη Σαγκάη. «Οι Κινέζοι επενδυτές που επιστρέφουν από τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς περιμένουν περισσότερα κίνητρα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Βασικά, η κινεζική ζήτηση υπερέβη τις προσδοκίες, καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αύξησαν την κατανάλωση.»

Ο κίνδυνος ταχύτερου πληθωρισμού προκάλεσε την πώληση των ομολόγων παγκοσμίως, με το 10ετές ομόλογο απόδοσης των ΗΠΑ να ανεβαίνει στο υψηλότερο σε περίπου ένα χρόνο τη Δευτέρα. Ένας δείκτης που προκύπτει από την τιμολόγηση της αγοράς ομολόγων σηματοδοτεί προσδοκίες για μέσο πληθωρισμό περίπου 2,2% στις ΗΠΑ κατά την επόμενη δεκαετία.

Bloomberg - newmoney.gr

 
3332
Thumbnail