Χωρίς φρένο το ράλι της τιμής του ΦΑ–Πάνω από €230 ανά μεγαβατωρα

Αυξήσεις μέχρι και 500 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία

H τιμή του φυσικού αερίου, σε συνέχεια ενός ξέφρενου ράλι που πυροδοτούν η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, έφτασε να διαπραγματεύεται σήμερα έως και πάνω από τα 230 ευρώ/Mwh.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για το 2023 ενισχύθηκαν έως και 3,7%, φτάνοντας τα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ έχει διπλασιαστεί μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

>>Διαβάστε επίσης: Aγώνα δρόμου κάνει η Γερμανία για να προλάβει τον δύσκολο χειμώνα<<

Τα συμβόλαια ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ολλανδίας, το πρωί της Τρίτης ανεβαίνουν 5,08%, φτάνοντας τα 232 ευρώ ανά μεγαβατώρα, κινούμενα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 μηνών.

Η χαμηλή στάθμη του νερού σε μεγάλα ποτάμια της Γηραιάς Ηπείρου δυσκολεύουν τη μεταφορά ντίζελ, άνθρακα και άλλων εμπορευμάτων. Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού θα μπορούσαν να καταλήξουν να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο ως εναλλακτική λύση.

>>Διαβάστε επίσης;Επέκταση παραγωγής ΦΑ από τη Νορβηγία επιδιώκει ο Σολτς<<

Μία τέτοια εξέλιξη θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μειώσουν την κατανάλωση και να φουλάρουν τις αποθήκες τους με αέριο για τον δύσκολο χειμώνα ενόψει. Ωστόσο, τα επίπεδα των αποθεμάτων παρέμειναν κοντά στα μέσα επίπεδα λόγω των υψηλότερων εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου, διατηρώντας υπό έλεγχο τις αυξήσεις των τιμών. Η Γερμανία μάλιστα πέτυχε τον στόχο της για αποθήκευση αερίου δύο εβδομάδες νωρίτερα από ότι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα.

Αυξήσεις μέχρι και 500 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος στη Γερμανία

Υψηλές θα είναι οι επιπλέον χρεώσεις που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο, καθώς η χώρα κάνει αγώνα δρόμου για να διασφαλίσει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου πλην της Ρωσίας και να ενισχύσει τα αποθέματα της, πριν την κρίσιμη χειμερινή περίοδο.

>>Διαβάστε επίσης: Σολτς: Οι τιμές θα αυξηθούν αλλά δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του<<

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μία μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων θα κληθεί να πληρώσει περίπου 500 ευρώ παραπάνω το χρόνο. Αν και για κάποια νοικοκυριά η επιβάρυνση από το προσωρινό τέλος θα αμβλυνθεί μέσω επιδοτήσεων. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει πως αναζητεί τρόπο να διευρύνει τις επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά, ενώ περιμένει την απάντηση της Κομισιόν στο αίτημα που έχει καταθέσει για την εξαίρεση του ΦΠΑ στις πωλήσεις από το τέλος.

hjvh

Οι προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγού της Αλγερίας προς την Ιταλία μειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, υποχωρώντας πάνω από ένα τέταρτο από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

newmoney.gr

 
5162