Χρυσός: Βετεράνος αναλυτής προβλέπει να ξεπερνά τα $2.000

Ο υψηλός πληθωρισμός δίνει ώθηση στο πολύτιμο μέταλλο - Τι δείχνουν υτα πρακτικά της Fed

Την εκτίμηση ότι ο χρυσός θα ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023  εξέφρασε ο Τζέικ Κλάιν, ένας βετεράνος του κλάδου και εκτελεστικός πρόεδρος της Evolution Mining.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, o Κλάιν υποστήριξε ότι η αγορά θα πρέπει να συνηθίσει τον ιδιαίτερα υψηλό πληθωρισμό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που «είναι καλό για τον χρυσό», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί τους επενδυτές στο ασφαλές και παραδοσιακό καταφύγιο του πολύτιμου μετάλλου, σύμφωνα με τον Κλάιν ο οποίος επικαλέστηκε τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη. Τα πρακτικά αποκαλύπτουν την επιμονή των αξιωματούχων της Τράπεζας στις αυξήσεις των επιτοκίων έως ότου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρήσει.

Οι συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Ιουλίου συμφώνησαν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις και ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Επιπλέον, όμως, προειδοποίησαν για την υπερβολική περιοριστική νομισματική πολιτική που θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία.

Ο χρυσός υποχώρησε μόλις κατά 4% το 2022, ακόμη και όταν οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις ως προς τη νομισματική πολιτική, με τα υψηλότερα επιτόκια να μειώνουν να κάνουν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους επενδυτές. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται να ανακάμψουν όταν η Fed χαλαρώσει την πολιτική της έπειτα από περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της FS Investments, Τρόι Γκαγιέσκι.

Η τιμή spot του χρυσού διαπραγματεύθηκε στα 1.765,30 δολάρια ανά ουγγιά την Πέμπτη. Οι τιμές έφτασαν το ρεκόρ των 2.075,47 $ τον Αύγουστο του 2020 και πλησίασαν αυτό το επίπεδο νωρίτερα φέτος, προτού υποχωρήσουν ξανά.

Ο Κλάιν προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Evolution η οποία «είδε» πτώση 6% στα καθαρά ετήσια κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε 323,3 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας . Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή κατά 12,5% σε περίπου 720.000 ουγγιές το 2023 και επιπλέον 11% το επόμενο έτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
5117