Η 49χρονη που έγινε δισεκατομμυριούχος μετά το διαζύγιο της

Μία ακόμη γυναίκα στα χνάρια της MacKenzie Bezos

Ο Du Weimin, ο πρόεδρος της Shenzhen Kangtai Biological Products Co., μετέφερε 161,3 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας παρασκευής εμβολίων στην πρώην σύζυγό του, Yuan Liping, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στις 29 Μαΐου, με αποτέλεσμα αυτή να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμους. Οι μετοχές είχαν αξία 3,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον κλείσιμο τους στη συνεδρίαση της Δευτέρας (1/6).

δ

Η Yuan, 49 ετών φέτος, κατέχει άμεσα τις μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου. Είναι Καναδή πολίτης, που διαμένει στο Shenzhen (Κίνα), κατείχε διευθυντική θέση στην Kangtai από το Μάιο 2011 μέχρι τον Αύγουστο 2018, και είναι τώρα αντιπρόεδρος της θυγατρικής της Beijing Minhai Biotechnology Co. Είναι κάτοχος πτυχίου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Διεθνών Επιχειρήσεων και Οικονομικών του Πεκίνου.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Για να διασφαλίσει ο Du τον έλεγχο της εταιρείας, η Yuan υπέγραψε συμφωνητικό με βάση το οποίο παραχωρεί τα δικαιώματα ψήφου της στον πρώην σύζυγο της. Η καθαρή αξία της περιουσίας του Du έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από το διαχωρισμό. Η μετοχή της Kangtai, η οποία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι θα αναπτύξει ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κοροναϊού, αυξήθηκε κατά 60% φέτος, ενισχύοντας την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας σε περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Τη Δευτέρα υποχώρησε κατά 3,6%, μετά την είδηση για το διαζύγιο.

Ο Du, 56 ετών, γεννήθηκε σε μια αγροτική οικογένεια στην επαρχία Jiangxi της Κίνας. Αφού σπούδασε χημεία στο κολέγιο, άρχισε να εργάζεται σε μια κλινική το 1987 και έγινε διευθυντής πωλήσεων σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας το 1995, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Kangtai το 2017. Το 2009, η Kangtai εξαγόρασε την Minhai, την εταιρεία που ίδρυσε ο Du το 2004 και έγινε πρόεδρος του νέου σχήματος.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της Κίνας αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος για τους πλουσιότερους της χώρας, ενώ ο Du δεν είναι ο μόνος μεγιστάνας που έπρεπε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το διαζύγιο του. Το 2012, η ​​Wu Yajun, η οποία κάποια περίοδο υπήρξε η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, παραχώρησε μερίδιο αξίας περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πρώην σύζυγό της, Cai Kui, ο οποίος ήταν συν-ιδρυτής της εταιρείας Longfor Group Holdings Ltd. Το 2016, ο δισεκατομμυριούχος τεχνολογίας Zhou Yahui έδωσε μετοχές αξίας 1,1 δισ. δολαρίων της διαδικτυακής εταιρείας τυχερών παιχνιδιών, Beijing Kunlun Tech Co., στην πρώην σύζυγο του Li Qiong, μετά από μετά από δικαστικό διακανονισμό.

Μερικές φορές, το «αντίο» μπορεί να είναι και χρονοβόρο. Η σύζυγος του μεγιστάνα της Νότιας Κορέας, Chey Tae-won υπέβαλε αγωγή τον Δεκέμβριο ζητώντας μερίδιο 42,3% στην SK Holdings Co. αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα την καταστήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο της εταιρείας, στην περίπτωση που κερδίσει την υπόθεση, η εκδίκαση της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το πιο ακριβό διαζύγιο στην ιστορία είναι αυτό του ιδρυτή της Amazon.com Inc., Jeff Bezos. Με περιουσία 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η πρώην σύζυγός του, η MacKenzie Bezos, είναι τώρα η τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο αφού έλαβε 4% των μετοχών του του μεγαλύτερου διαδικτυακού λιανοπωλητή στον κόσμο.

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
2594
Thumbnail

Το πρώτο κύμα της επιδημίας Covid-19 έπληξε ιδιαίτερα τις πιο εύπορες πόλεις της Ευρώπης, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο, η Μαδρίτη και το Μιλάνο. Ο ιός σάρωνε τα πάντα χωρίς διακρίσεις, δεν άφηνε κανέναν αλώβητο, ούτε πλούσιους ούτε φτωχούς. Οι πρόσφατες εξάρσεις των κρουσμάστων σε διάφορες περιοχές της ηπείρου ωστόσο ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό μοτίβο, παρατηρεί ο αρθογράγρος του Bloomberg, Φερντινάντο Τζουλιάνο. 

ad1mobile

Οι περισσότερες εξάρσεις λαμβάνουν χώρα σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Ευρώπης, συχνά εκείνες που κατοικούνται από μειονότητες ή μετανάστες που εργάζονται σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της οικονομίας.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Αυτό το μοτίβο, σημειώνει ο αρθρογράφος, εγείρει το ερώτημα εάν οι κυβερνήσεις κάνουν αρκετά για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι πολίτες κατανοούν τις βασικές προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν για να προστατευθούν, αλλά και έχουν τα μέσα να το πράξουν. Υπογραμμίζει επίσης τις αδυναμίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν ότι ακόμη και τα φτωχότερα μέρη της κοινωνίας έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και επωφελούνται από την ασφάλεια της εργασίας. Η κατάσταση θα μπορούσε να πυροδοτήσει κοινωνικές και φυλετικές εντάσεις εάν οι κοινότητες μεταναστών κατηγορηθούν ότι είναι φορείς του ιού.

Πέντε διαφορετικές περιπτώσεις έξαρσης κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη διηγούνται μια παρόμοια ιστορία. Στη Γερμανία, οι αρχές έκλεισαν τον δήμο Γκίτερσλο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, αφότου εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος της Ευρώπης ελέγχθηκαν θετικοί στον ιό. Η ομάδα αποτελούταν σε μεγάλο βαθμό από φτωχά αμειβόμενους μετανάστες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι ζούσαν μαζί σε καταλύματα για τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Η βιομηχανία κρέατος της Γερμανίας κατάφερε να παρακάμψει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας χρησιμοποιώντας υπεργολάβους, κάτι που η κυβέρνηση θέλει τώρα να αλλάξει με νέα νομοθεσία. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η χώρα αναδύεται από το lockdown, το Λέστερ, πόλη στα Ανατολικά Μίντλαντς, είχε μη απαραίτητα καταστήματα και μερικά σχολεία έκλεισαν για δύο ακόμη εβδομάδες. Η πόλη κατατάσσεται στο χαμηλότερο 10% όσον αφορά στο επίπεδο του εισοδήματος στην Αγγλία. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο του Λέστερ, το 37% του πληθυσμού είναι ασιατικής καταγωής, ενώ εκτιμάται ότι το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί γεννήθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η επιδημία έχει ρίξει φως στις φυλετικές ανισότητες και στη Βρετανία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από τον Covid-19 είναι υψηλότερος στις φτωχότερες περιοχές και υψηλότερος στους πληθυσμούς Μαύρων, Ασιατών και άλλων μειονοτήτων.

Στην Ιταλία, η επιδημία κατέφερε το ισχυρότερο πλήγμα στη Λομβαρδία, μια από τις πλουσιότερες περιοχές του βιομηχανικού βορρά. Όμως την περασμένη εβδομάδα, η πόλη Μοντραγκόν, όχι μακριά από τη Νάπολη στο νότο, έχει δει μια αύξηση των περιπτώσεων σε ένα συγκρότημα διαμεριστάτων, όπου διαμένουν Βούλγαροι μετανάστες, οι οποίοι εργάζονται σε εποχιακές γεωργικές εργασίες. Η κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει lockdown στην πόλη, αλλά έστειλε στρατό για να θέσει το συγκρότημα κατοικιών υπό αυστηρή παρακολούθηση.

Τέτοια φαινόμενα, συνεχίζει το δημοσίευμα του Bloomberg, είχαμε σε μικρότερη κλίμακα ακόμη και στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, χώρες που είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον περιορισμό της επιδημίας. Στην Ελλάδα «εφαρμόστηκε ένα τοπικό «έξυπνο lockdown» στον Εχίνο, ενώ στην Πορτογαλία επηρεάστηκαν 19 γειτονιές στην περιοχή της Λισαβόνας. Αυτές οι περιοχές φιλοξενούν ομάδες πολύ φτωχών μεταναστών, ειδικά από την Αφρική.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

ad2mobile

«Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πληρώνουν ένα απότομο τίμημα για χρόνια παραμέλησης αυτών των κοινοτήτων, οι οποίες συχνά παρέχουν μια πολύ φθηνή πηγή εργασίας» υπογραμμίζει ο αρθρογράφος και τις καλεί να κινητοποιηθούν άμεσα για να προσφέρουν ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σε στέγαση και υγειονομική περίθαλψη, πριν να είναι αργά. 

Πηγή: Naftemporiki.gr

article 1