Η απόφαση της ΕΚΤ για απεριόριστο QE πυροδοτεί ράλι στα ομόλογα

Ισχυρή άνοδος σημειώνεται και στους ελληνικούς τίτλους

Η κίνηση της ΕΚΤ να άρει τα όρια αγοράς ομολόγων για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 750 δισ. λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελεί απόφαση – σταθμό που ουσιαστικά της δίνει σχεδόν απεριόριστη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να πυροδοτηθεί ράλι στα ομόλογα της ευρωζώνης καθώς πλέον δεν υφίσταται ο περιορισμός να αγοράζει η ΕΚΤ ως το 33% μιας έκδοσης ή του συνολικού χρέους ενός εκδότη.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ στη σχετική ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές περιστάσεις που συνδέονται με την εξάπλωση της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε να δρομολογήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα αποφάσισε να διευρύνει το φάσμα των στοιχείων ενεργητικού που γίνονται αποδεκτά στο πλαίσιο του προγράμματος CSPP, έτσι ώστε να είναι αποδεκτά για αγορά στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος όλα τα εμπορικά χρεόγραφα με επαρκή πιστωτική ποιότητα, αναφέρει στην απόφασή της η ΕΚΤ.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης είναι σχεδιασμένο να συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2020 και θα περιλαμβάνει και χρεόγραφα με μικρότερη λήξη.

Όπως αναφέρει ο Frederik Ducrozet της Bank Pictet & Cie οι λεπτομέρειες της απόφασης της ΕΚΤ αποτελούν game changer για την αγορά ομολόγων.

«Ουσιαστικά η απόφαση αφαιρεί όλους τους περιορισμούς στις αγορές που μπορεί να κάνει, ενώ το νέο QE μπορεί να συνεχιστεί και το 2021 εάν χρειαστεί».

Ως αποτέλεσμα, σημειώνεται ισχυρό ράλι σε γερμανικά και ιταλικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωζώνης και ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας, οι οποίο και μπορούν πλέον να αγοραστούν από την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι ιταλικοί τίτλοι μικρής διάρκειας σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, με την απόδοση του διετούς τίτλου να υποχωρεί κατά 13 μονάδες βάσης στο 0,32% – χαμηλό εβδομάδας.

Ισχυρή άνοδος και για τα ελληνικά ομόλογα με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 19,25% στο 1,966%.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχωρεί κατά 6 μ.β. στο -0,32%.

Την ώρα που η ΕΚΤ ετοιμάζεται να αγοράσει ομόλογα άνω του 1,1 τρισ. ευρώ κάποια μέλη του ΔΣ έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους για τη χαλάρωση των περιορισμών.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως σχολιάζουν αναλυτές, με την άρση των περιορισμών, η ΕΚΤ πλέον μειώνει την ανάγκη ενεργοποίησης άλλων εργαλείων όπως το πρόγραμμα ΟΜΤ που σχεδιάστηκε το 2012 από τον Μάριο Ντράγκι. Η ΕΚΤ μπορεί να στηρίξει ακόμη περισσότερο τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την τρέχουσα κρίση χωρίς να χρειαστεί να ζητήσουν να ενταχθούν στο ΟΜΤ.

Το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης, σχολιάζει ο οικονομολόγος της Berenberg, Florian Hense.

«Η ΕΚΤ μπορεί τώρα να δανείσει ακόμα περισσότερο χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά όπως η Ιταλία, χωρίς το στίγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει ότι μια πρόωρη χρήση του ΟΜΤ», αναφέρει ο ίδιος. «Φυσικά η ενεργοποίηση του ΟΜΤ από τη στιγμή που μια χώρα το έχει ζητήσει και που έχει πάρει στήριξη από τον ESM παραμένει μια δυνατή επιπρόσθετη επιλογή».

Ο μηχανισμός ΟΜΤ μπορεί να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων, αλλά εξαρτάται από τις χώρες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της Ευρώπης και συνδέεται συνήθως με τις συνθήκες.

Και τα δυο προγράμματα επιτρέπουν στην ΕΚΤ να μειώνει τις αποδόσεις των ομολόγων που κινδυνεύουν να κάνουν ασύμφορη και ανέφικτη την τόσο αναγκαία δημοσιονομική τόνωση.

newmoney.gr

 
2253
Thumbnail

(Bloomberg) - Ο φαρμακευτικός κολοσσός GlaxoSmithKline Plc ενώνει δυνάμεις με δεκάδες εταιρείες στο κυνήγι για τη θεραπεία της ασθένειας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, υπογράφοντας μια συνεργασία με την Vir Biotechnology Inc. και συμφωνώντας να επενδύσει $250 εκ. στην αμερικανική εταιρεία.

ad1mobile

Glaxo και Vir θα συνεργαστούν για να βρουν νέα αντιικά αντισώματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19, αναφέρεται σε δήλωση της φαρμακοβιομηχανίας. Οι εταιρείες προγραμματίζουν να θέσουν κατ’ ευθείαν σε δοκιμές δύο υποψήφιους σε ενδιάμεσο στάδιο εντός τριών έως πέντε μηνών, υπό την επιφύλαξη έγκρισης, ανέφερε η Glaxo.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

"Είναι ολοένα και πιο σαφές ότι πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα είναι απαραίτητες για να σταματήσει αυτή η πανδημία του κορωνοϊού", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vir George Scangos. "Είναι πιθανό ότι η τρέχουσα έκρηξη του κορωνοϊού δεν θα είναι η τελευταία."

ad2mobile

Glaxo και Vir εξετάζουν επίσης πιθανά εμβόλια κατά του Covid-19, καθώς και θεραπείες και εμβόλια για άλλους κορωνοϊούς. Οποιαδήποτε εγκεκριμένη θεραπεία θα εξακολουθεί να βρίσκεται πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, μακριά. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο εταιρείες θα συνεργαστούν επισήμα.  

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η συμφωνία είναι η τελευταία επένδυση που κάνει η Glaxo στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού. Η εταιρεία δημιούργησε μια ερευνητική συνεργασία για ένα πιθανό εμβόλιο με την Κινεζική εταιρεία Clover Biopharmaceuticals τον Φεβρουάριο και συνεργάζεται επίσης με την AstraZeneca Plc και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου για τη διερεύνηση νέων τρόπων δοκιμής του ιού για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις των διαγνωστικών υλικών, είπε ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τα σχέδια.
 

article 1