Η «διαβολο-εβδομάδα» του Facebook σε ένα διάγραμμα

Η πορεία της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού μετά τις καταγγελίες και το Black Out - Οι αναλυτές όμως δεν ανησυχούν

Το Facebook «εμβαθύνει τις διαιρέσεις, αποσταθεροποιεί τη δημοκρατία και πλήττει καίρια την εικόνα που διαμορφώνουν για τον εαυτό τους τα νεαρά κορίτσια». Τα παραπάνω κατέθεσε η Φράνσις Χάουγκεν πρώην εργαζόμενη της εταιρείας ως product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης σε ειδική ακρόαση στο Κογκρέσου, περιγράφοντας ουσιαστικά την ηθική χρεοκοπία ενός τεχνολογικού κολοσσού με τεράστια επιδραστικότητα.

Μία μέρα νωρίτερα δεκάδες εκατομμύρια χρήστες έμειναν εκτός μέσων κοινωνικής δικτύωσης επί σχεδόν 7 ώρες σε ένα πολύωρο και πρωτοφανές blackout που αποδόθηκε από την εταιρεία σε «λάθος στην αλλαγή ρυθμίσεων».

Το Facebook αναγκάστηκε να απολογηθεί για το blackout με μήνυμα στο… Twitter γεγονός που προκάλεσε τα ευφάνταστα και ειρωνικά σχόλια χρηστών αλλά και του ίδιου του ανταγωνιστικού μέσου.

Η μετοχή της εταιρείας κατρακύλησε κατά 5%, γεγονός που μεταφράστηκε σε απώλειες 1 δισ. δολαρίων την ώρα για την περιουσία του ιδρυτή της Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Φτωχότερος κατά 7 δισ. δολάρια ο Ζούκερμπεργκ αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για την διακοπή και στη συνέχεια να αντικρούσει μάλλον χλιαρά τις καταγγελίες της Χάουγκεν λέγοντας πως του είναι δύσκολο να βλέπει κατηγορίες «που αδικούν τη δουλειά μας και τα κίνητρά μας».

Όπως συμπλήρωσε τον ενοχλεί η κατηγορία ότι το Facebook δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους εργαζομένους του δηλώνοντας την ευγνωμοσύνη του για τη δουλειά τους.

Και ενώ συνέβαιναν όλα τα παραπάνω οι τεχνολογικοί κολοσσοί της Wall Street είχαν σημειώσει σημαντικές απώλειες στο τέλος του προηγούμενου μήνα ανέκαμπταν. Όχι όμως και το Facebook. To Bloomberg παρουσιάζοντας το παρακάτω διάγραμμα κάνει λόγο για την αξιοσημείωτη εξαίρεση του Facebook.

βτγωρφβτγωρφεαδδαςδςαδ

To Facebook σημείωσε ισχνή άνοδο κατά 0,3% την περασμένη Παρασκευή, η οποία βέβαια δεν ήταν αρκετή να διαγράψει τις προηγούμενες απώλειες. Σε επίπεδο εβδομάδας η μετοχή της Facebook σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 4%.

Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά 14% από το υψηλό της του Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες της Wall Street.

Ως μέτρο σύγκρισης, τόσο η Microsoft όσο και η Alphabet σημείωσαν κέρδη περίπου 2% την εβδομάδα που έληξε.

Πλέον η μετοχή του Facebook διανύει την τέταρτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης και τίποτα στον ορίζοντα δεν δείχνει αντιστροφή της πορείας.  Αντιθέτως, το χθεσινό δεύτερο blackout μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας αν και σύντομο μόλις δύο ωρών, προδικάζει δύσκολη συνέχεια.

Οι αναλυτές της Wall Street πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν, καθώς η JPMorgan σε ενημερωτικό της σημείωμα χαρακτηρίζει τη μετοχή υποτιμημένη  συστήνοντας, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια ανάκαμψη ρεκόρ καθώς η μετοχή του κολοσσού έχει επιβιώσει από πολλές και μεγάλες κρίσεις.

Bloomberg / newmoney.gr

 
4065