Η Gazprom ανοίγει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου το Σάββατο 3/9

Στην Ευρώπη, ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι ροές θα διακοπούν εκ νέου τον Οκτώβριο

Η Ρωσία εμφανίζεται έτοιμη να ξαναρχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της Nord Stream 1, προς την Ευρώπη, μια κίνηση που, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναμένεται να αποτελέσει ανακούφιση για τις αγορές, παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι για περισσότερες διακοπές αυτόν τον χειμώνα.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ροές θα επανεκκινήσουν το Σάββατο στο 20% της χωρητικότητας, όπως είχε προγραμματιστεί.  Ωστόσο, αυτό δεν εφησυχάζει την Ευρώπη, καθώς κάθε φορά που η Gazprom κλείνει τον αγωγό επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, υπάρχει ο φόβος μήπως δεν τον επανεκκινήσει.

Τα ευρωπαϊκά προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς σημείωσαν βουτιά έως και 9,5%, αλλά αντιστάθμισαν ορισμένες από τις απώλειες καθώς οι έμποροι εξέτασαν τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής προμηθειών από τον αγωγό. Η Γερμανία έχει ήδη πει ότι δεν θα βασιστεί στον Nord Stream για τις προμήθειές της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η Gazprom αναφέρει ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες, δηλαδή περίπου κάθε 42 ημέρες, με τους επόμενους ελέγχους να γίνονται στα μέσα Οκτωβρίου.

newmoney.gr