Η κατάρρευση της ευρωπαϊκής αεροπορίας σε 4 γραφήματα

Ποιες οι απώλειες σε έσοδα, επιβατική κίνηση, ΑΕΠ και θέσεις εργασίας

Οι αεροπορικές εταιρείες είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις αρχικές εκτιμήσεις, καθώς η κρίση του κορωνοϊού καταρράκωσε την αγορά ταξιδίων, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Οι προβλέψεις της Ένωσης που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα αποτύπωσαν μια εικόνα που επιδεινώνεται διαρκώς σε μια σειρά παραμέτρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υποστεί τη μεγαλύτερη πτώση στην επιβατική κίνηση, ενώ η Ισπανία έχει πληγεί περισσότερο γενικώς ως οικονομία.

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Οι πέντε μεγαλύτερες αεροπορικές αγορές της Ευρώπης θα χάσουν συνολικά 150 εκατ. επιβάτες φέτος από την πρόβλεψη στις αρχές του lockdown τον Μάρτιο:

Η πτώση στα έσοδα θα αυξηθεί αναλόγως, με την πτώση στις πωλήσεις έναντι του 2019 να πλησιάζει τα 30 δισ. δολ. στη Βρετανία, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική αγορά στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, έναντι αρχικής εκτίμησης για λίγο πάνω από 20 δισ. δολ.:

Στην απώλεια θέσεων εργασίας, η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ισπανίας θα υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλη. Περίπου 1 εκατομμύριο άτομα που είναι σε θέσεις που εξαρτώνται άμεσα από τις αεροπορικές μεταφορές, μπορεί να βρεθούν χωρίς δουλειά: 233.000 περισσότεροι απο αυτό που προβλεπόταν αρχικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η εκτίμηση για απώλεια θέσεων εργασίας έχει αυξηθεί κατά 331.000.

Το πλήγμα στο ΑΕΠ προβλέπεται τώρα στα 245 δισ. δολ. στις έξι χώρες που είναι αντιμέτωπες με τις μεγαλύτερες συνέπειες. Το ποσό αυτό είναι κατά 70 δισ. δολάρια παραπάνω από την αρχική εκτίμηση και μεγαλύτερο από το σύνολο της οικονομίας της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας.

Πηγή: Bloomberg/newmoney