Η φον ντερ Λάιεν οφείλει να έχει κατά νου την ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων μεταξύ τους

Η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύφθηκε από την νέα της Πρόεδρο, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη, παρέχει τα πρώτα στοιχεία για το ποιο ρόλο σκοπεύει να διαδραματίσει το όργανο χάραξης πολιτικής της ΕΕ, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Προτείνει να υπάρξει μικρότερη εστίαση στις αξίες και το κράτος δικαίου, και λιγότερη συνοχή στην οικονομική πολιτική. Αντ’ αυτού, πράγμα που δεν θα εκπλήξει, θα υπάρξει πολλή πολιτική.

Η Επιτροπή υπό την φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη με τόσες πολλές γυναίκες: 13 από τα 27 μέλη ανήκουν στο γυναικείο φύλο. Δεδομένου ότι μία από τις γυναίκες είναι η ίδια η πρόεδρος, μπορεί κανείς να θεωρήσει την ισορροπία μεταξύ των φύλων τέλεια. Αλλά διαφέρει επίσης από την προηγούμενη σύνθεση της Κομισιόν, εκείνης υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επειδή έχει περισσότερους ανθρώπους με ελκυστικούς τίτλους και λιγότερους με σαφώς καθορισμένα χαρτοφυλάκια.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Ενώ ο Γιούνκερ είχε διορίσει έναν πρώτο αντιπρόεδρο και τέσσερις αντιπροέδρους, η φον ντερ Λάιεν, όρισε με γενναιοδωρία τρεις «εκτελεστικούς αντιπροέδρους» και άλλους πέντε αντιπροέδρους. Ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια που διανεμήθηκαν στους Επιτρόπους, ειδικά από τα μικρότερα κράτη μέλη, είναι εξαιρετικά λεπτά. 

Για παράδειγμα, η Helena Dalli της Μάλτας έλαβε το χαρτοφυλάκιο της «ισότητας», η οποία ήταν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου τομέα υπό την εποπτεία της Τσέχας Vera Jourova στην Επιτροπή υπό τον Γιούνκερ. Το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης και των εσωτερικών υποθέσεων φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο. 

Ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα, θα είναι υπεύθυνος για την «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής», που διαβάζεται σαν ένα σύνθημα εναντίον του μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά αποσκοπεί στην αναφορά σε μια δίκαιη πολιτική μετανάστευσης και ένταξης. Ο Ylva Johansson, ένας Σουηδός, αναλαμβάνει τα καθήκοντα των εσωτερικών υποθέσεων.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η λογική πίσω από τον πολλαπλασιασμό τίτλων και την αναπροσαρμογή χαρτοφυλακίων δεν είναι αυθαίρετη. Κάθε εθνικός ηγέτης θέλει τον Επίτροπο της χώρας του να αποκτήσει μια σημαντική θέση, κατά προτίμηση που να έχει σχέση με την οικονομία. 

Η φον ντερ Λάιεν, η οποία επιβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τους ηγέτες των κρατών- μελών, οφείλει να έχει κατά νου την ισορροπία δυνάμεων και συμφερόντων μεταξύ τους, αλλά και να αποφεύγει να ρίχνει σε σφάλματα τα μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα. Τα μικρότερα κράτη παίρνουν μικρότερης εμβέλειας χαρτοφυλάκια αν δεν είναι μέλη σημαντικών συμμαχιών εντός της ΕΕ, ή οι Επίτροποι τους ανήκουν σε μεγάλα κόμματα, δηλαδή στα διακρατικά κόμματα του μπλοκ.

 
1344
Thumbnail

Aaron Eglitis

ad1mobile

Η Μολδαβία ζήτησε βοήθεια από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ για να προσαγάγει στη δικαιοσύνη συμμετέχοντες σε απάτη ύψους $1 δις, η οποία οδήγησε στη διάσωση τριών τραπεζών της χώρας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Andrei Nastase δήλωσε ότι συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους του FBI και τους παρέδωσε επιστολή ζητώντας τη βοήθειά του.

ad2mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 
 
Η επιστολή "έθεσε στην ημερήσια διάταξη του FBI την κλοπή του δισεκατομμυρίου, το πλυντήριο της διεθνούς μαφίας και όλα τα άλλα σχέδια που κατέστρεψαν το χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα και στέρησαν τη χώρα μας από τις πολύ απαραίτητες πηγές", δήλωσε την Τετάρτη σε μία ανάρτηση στο Facebook.  Το FBI έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα βοηθούσαν, είπε.

Η πρώην Σοβιετική χώρα των 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων συγκλονίστηκε από την κλοπή του 2014 που ανάγκασε την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μία νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Maia Sandu ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο και ο τραπεζικός τομέας αναδιοργανώθηκε και πωλήθηκε σε ξένους επενδυτές.

article 1