Η LVMH εξαγοράζει την Tiffany - Σκληρός διαπραγματευτής ο Αρνό

Η σκληρή διαπραγμάτευση και οι νέοι όροι της συμφωνίας

Η LVMH συμφώνησε να αγοράσει την Tiffany για 16 δισ. δολ, πληρώνοντας χαμηλότερο τίμημα σε σχέση με την αρχική συμφωνία. Με αυτόν τον τρόπο έμεινε ζωντανή η μεγαλύτερη εξαγορά στη βιομηχανία ειδών πολυτελείας και αποφεύχθηκε μία ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη, η οποία είχε πυροδοτηθεί από την παλαιότερη συμφωνία εξαγοράς.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία κατέχει εμπορικά σήματα όπως οι τσάντες Louis Vuitton και το κονιάκ Hennessy, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα πληρώσει 131,50 δολάρια ανά μετοχή, αντί της αρχικής τιμής των 135 δολαρίων.

Με τον εν λόγω συμβιβασμό επιχειρείται να λάβει τέλος η μακροχρόνια διαδικασία εξαγοράς, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα: κατηγορίες για κακή πίστη, παρέμβαση της γαλλικής κυβέρνησης και δικαστικές αγωγές στις ΗΠΑ.

Και οι δύο πλευρές επρόκειτο να βρεθούν αντιμέτωπες σε δικαστήριο του Ντελαγουέρ τον Ιανουάριο, καθώς η LVMH δήλωσε ότι θα απομακρυνόταν από την αρχική τους συμφωνία και η Tiffany κινήθηκε νομικά εναντίον της LVMH προκειμένου να τη διατηρήσει.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ο σκληρός διαπραγματευτής Μπερνάρ Αρνό
Η εξαγορά της Tiffany σε χαμηλότερη τιμή ενισχύει την εικόνα του προέδρου της LVMH Μπερνάρ Αρνό ως σκληρού διαπραγματευτή, παρόλο που τα χρήματα που εξοικονόμησε δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό τμήμα της αξίας της εταιρείας του, η οποία φτάνει τα 240 δισ. δολάρια. Η συμφωνία δίνει στην LVMH σημαντική ώθηση στην παγκόσμια αγορά κοσμημάτων, προσθέτοντας στο «οπλοστάσιό» της μια διάσημη μάρκα που μπορεί να ανταγωνιστεί την Cartier.

Η LVMH σημείωσε άνοδο έως 0,6% στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ η μετοχή της Tiffany έκλεισε στα 129,95 δολ. την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Η μείωση περίπου 425 εκατ. δολαρίων σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία έρχεται έπειτα από την καταβολή μερισμάτων και bonus σε διοικητικά στελέχη από την Tiffany, γεγονός που εξόργισε τη LVMH. Οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν αφού οι εταιρείες είχαν πετύχει την πρώτη τους συμφωνία στα τέλη του 2019 και καθώς η πανδημία προκάλεσε πτώση στις πωλήσεις ειδών πολυτελείας.

Σύμφωνα με τους τροποποιημένους όρους, η Tiffany θα πληρώσει το κανονικό της μέρισμα 58 σεντ ανά μετοχή τον Νοέμβριο. Οι εταιρείες συμφώνησαν να αποσύρουν τις εκατέρωθεν αγωγές.

Αμφότερες σημείωσαν βελτίωση στα αποτελέσματά τους που συνέβαλε στην τελική επίτευξη της συμφωνίας. Η αγορά ειδών πολυτελείας ανακάμπτει σε αγορές όπως της Κίνας, αλλά και της Ευρώπης παρότι η τελευταία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021, σύμφωνα με δηλώσεις. Η αρχική ημερομηνία ήταν η 24η Νοεμβρίου.

Τα στελέχη της Tiffany και της LVMH ήταν όλο χαμόγελα πέρυσι όταν ο ιδιοκτήτης της πρώτης φιλοξένησε τον Αρνό στη «ναυαρχίδα» της εταιρείας στη Νέας Υόρκης. Ο πλουσιότερος άντρας της Γαλλίας χαρακτήρισε το κοσμηματοπωλείο εμβληματικό και εξέφρασε τον «έντονο σεβασμό και θαυμασμό» του για την επιχείρηση που δραστηριοποιείται για 183 έτη.

Η σχέση τους σύντομα επλήγη καθώς η πανδημία «χτύπησε» τον τουρισμό, έκλεισε τα καταστήματα και μείωσε τις δαπάνες για είδη πολυτέλειας. Τον Σεπτέμβριο, η LVMH δήλωσε ότι δεν μπορούσε να επιτύχει τη συμφωνία, επικαλούμενη αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης η οποία βρισκόταν σε εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ.

Δικαστήριο του Ντελαγουέρ προέτρεψε τον περασμένο μήνα και τις δύο πλευρές να συζητήσουν και να καταλήξουν σε συμφωνία. Αρχικά, οι εταιρείες ήταν απρόθυμες να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά άλλαξαν στάση καθώς πλησίαζε η προθεσμία του Νοεμβρίου.

Πηγή: Bloomberg/newmoney
 

 
3034
Thumbnail