Η μυστική βαλίτσα με το $1 εκ., το ιδιωτικό τζετ και ο κορωνοϊός 

Οι τελωνειακές αρχές έπιασαν... πανάκριβο λαβράκι μέσα σε βαλίτσα

Οταν οι τελωνειακοί στη Ρίγα έψαξαν τις αποσκευές κάποιων επιβατών που έφτασαν με ιδιωτικό τζετ από την Ουκρανία, χτύπησαν τζακ ποτ.

Μια βαλίτσα που ανήκε στους τέσσερις ταξιδιώτες έκρυβε μέσα της περίπου 1 εκατομμύριο σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ. Το ποσό κατασχέθηκε.

Η Λετονία, μια χώρα της ευρωζώνης με πληθυσμό μόλις 1,9 εκατ. κατοίκους, έχει γίνει πρωτοσέλιδο αρκετές φορές, καθώς στις τράπεζές της καταλήγουν τεράστια ποσά «μαύρου» χρήματος.

Η καταστολή έχει τερματίσει μεγάλο μέρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας, καθώς γίνονται συχνά τραπεζικές μεταφορές από πελάτες στην πρώην Σοβιετική Ένωση που αναζητούν μια πύλη για εισροή κεφαλαίων στην ΕΕ. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες πιο παλιομοδίτικες μέθοδοι μεταφοράς χρημάτων.

Με βάση τις καταθέσεις από εμπορικές τράπεζες στην κεντρική τράπεζα, η Λετονία θεωρεί ότι κάθε χρόνο γίνεται λαθρεμπόριο ποσών περί τα 400 εκατ. Το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 επιβεβαιώνουν αυτές τις υποψίες.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Ξαφνικά, δεν υπήρχε τόσο ρευστό», αναφέρει η Ιλζε Ζνοτινα, των οικονομικών μυστικών υπηρεσιών, αναφερόμενη σε ανθρώπους που στέλνουν χρήματα μέσω εταιρειών πληρωμών σε γειτονικές χώρες και στη συνέχεια αποσύρουν τεράστια ποσά μέσω ATM κοντά στα σύνορα και στη συνέχεια τα φέρνουν στη Λετονία, συχνά για την αποφυγή φόρων επί των μισθών των εργαζομένων.

Αλλού, ο νόμος παρακολουθεί τους ανθρώπους που φθάνουν και αναχωρούν έως και 15 φορές το χρόνο, μερικές φορές με ολόκληρες τις οικογένειές τους. Καθένα από τα μέλη μπορεί να μεταφέρει ένα ποσό λίγο μικρότερο από το όριο των 10.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας την κατάσχεση στο αεροδρόμιο της Ρίγας, η Ζνοτινα είπε ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας από τους επιβάτες ήταν επιχειρηματίας που είχε τράπεζες τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Λετονία. «Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί έπρεπε να φέρει μετρητά;»

Η Λετονία και η Εσθονία, χώρες που συνορεύουν, βρίσκονται στο επίκεντρο σειράς σκανδάλων με βρώμικο χρήμα που προκάλεσαν την κατάρρευση πολλών τοπικών τραπεζών και αποκάλυψαν περιπτώσεις όπως της Danske Bank και της Swedbank.

Η Λετονία, η οποία σε κάποιο σημείο έφτασε να χειρίζεται έως και το 1% των συναλλαγών σε αμερικανικά δολάρια σε όλο τον κόσμο, έκτοτε περιορίστηκε σε καταθέσεις στο εξωτερικό και αμφισβητήσιμες υπεράκτιες συναλλαγές. Φέτος, απέφυγε να συμπεριληφθεί σε λίστα χωρών που δεν κατάφεραν να τιμωρήσουν όσους νομιμοποίησαν βρώμικο χρήμα.

σ

Το Bloomberg σημειώνει ότι η Λετονία αναδείχθηκε σε «παράδεισο» νομιμοποίησης μαύρου χρήματος όταν άρχισε να καταρρέει ο κομμουνισμός και έχει παράδοση στις αποστολές χρημάτων δια αέρος.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Στις αρχές του 90, σοβιετικά TU-134 γεμάτα με χαρτονομίσματα θα πετούσαν σε ρωσικές περιοχές για λογαριασμό της Parex, μια εταιρείας trading συναλλάγματος που μετεξελίχθηκε σε μεγάλη τράπεζα, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία ενός από τους ιδρυτές της. Το βιβλίο περιγράφει επίσης περιστατικά όπου μετρητά που ανήκαν σε έναν ισχυρό πολίτη του Καζακστάν να φτάνουν στη Λετονία και να οδηγούνται κάπου με τη συνοδεία ένοπλων φρουρών.

Τρεις δεκαετίες μετά, η παράνομη αερομεταφορά ρευστού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
2595
Thumbnail

Η παγκόσμια οικονομική κρίση που ακολούθησε την πανδημία επέφερε ζημιές-ρεκόρ για το Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας. Εχασε 17,7 τρισ. γεν το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο! Ποιο είναι το μοναδικό asset που «έγραψε» θετική απόδοση.

ad1mobile

Απώλειες-ρεκόρ είχε το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, αφότου η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας έχασε 11% ή 17,7 τρισ. γεν (164,7 δισ. δολάρια) τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο.

Η πτώση ήταν η πιο μεγάλη με βάση τα συγκρίσιμα στοιχεία από τον Απρίλιο του 2008, μειώνοντας τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου σε 150,63 τρισ. γεν. Οι ξένες μετοχές ήταν οι επενδύσεις με τη χειρότερη απόδοση, ενώ ακολούθησαν οι εγχώριες μετοχές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα ομόλογα εξωτερικού ήταν το μόνο μεγάλο asset που είχε θετική τριμηνιαία απόδοση. Οι τίτλοι κέρδισαν 0,5%. Τα εγχώρια ομόλογα είχαν απώλειες 0,5%, οι εγχώριες μετοχές 18% και οι ξένες μετοχές 22%.

«Η πτώση των εγχώριων και ξένων μετοχών οδήγησε σε αρνητική απόδοση για το έτος χρήσης», δήλωσε ο Μasataka Miyazono, πρόεδρος του Ταμείου. «Και οι δύο αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρή επίδοση κατά τη διάρκεια του 2019, παρά την πίεση από τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε τους επενδυτές μακριά από το ρίσκο».

Ο Naoki Fujiwara, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της Shinkin Asset Management Co., δήλωσε ότι οι απώλειες ήταν αναμενόμενες. Οι μετοχές ανέκαμψαν από τον Μάρτιο, οπότε το συνταξιοδοτικό ταμείο θα αντισταθμίσει τις απώλειες στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, πρόσθεσε.

Τα αποτελέσματα έρχονται λίγους μήνες μετά την ανανέωση της ανώτατης διοίκησης του Ταμείου και την αναθεώρηση της κατανομής των assets για να επικεντρωθεί περισσότερο στο εξωτερικό χρέος.

ad2mobile

Οι ζημιές, που εξαφάνισαν τα κέρδη του έτους χρήσης, ενδέχεται να προσελκύσουν το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει μία σημαντική ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους της Ιαπωνίας.

euro2day.gr

article 1