Η νέα απειλή για το ρύζι έρχεται από την Κίνα

«Άλμα» 15ετίας για τις τιμές στην Ασία

Ισχυρές βροχοπτώσεις είναι πιθανό να προκάλεσουν πλημμύρες σε ορυζώνες της νότιας Κίνας αυτήν την εβδομάδα, απειλώντας την παραγωγή του σιτηρού με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην ασιατική χώρα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές, που προκάλεσε ο τυφώνας Χαϊκούι, αναμένεται να πλήξουν τμήματα των επαρχιών Φουτζιάν, Γκουανγκντόνγκ και νότια της Τζιανγκσί από σήμερα, Δευτέρα (4/9) έως την Πέμπτη, πλημμυρίζοντας ενδεχομένως καλλιέργειες ρυζιού και λαχανικών, ανακοίνωσε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο.

Σύμφωναμε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, η πλημμύρα θα είναι το τελευταίο «επεισόδιο» σε μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την Κίνα φέτος το καλοκαίρι, με τις πλημμύρες στο βορρά να προκαλούν δεκάδες θανάτους και να καταστρέφουν τις καλλιέργειες.

Η απειλή για το ρύζι έρχεται καθώς ο περιορισμός των αποστολών από τον κορυφαίο εξαγωγέα στον κόσμο, την Ινδία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα περιορίζουν τις προμήθειες παγκοσμίως, με τις τιμές στην Ασία να κάνουν άλμα κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών. Οποιαδήποτε σημαντική μείωση της παραγωγής στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εισαγωγέα, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή σε μια ήδη πληττόμενη αγορά.

Ισχυρές βροχοπτώσεις τον Αύγουστο πλημμύρισαν ορισμένους ορυζώνες στη βορειοανατολική περιοχή, αν και η πλήρης εικόνα των ζημιών παραμένει ασαφής.

Σε άλλα μέρη της χώρας, ψυχρά κύματα αναμένεται να πλήξουν τη βορειοανατολική περιοχή και τη βόρεια επαρχία Χεμπέι, απειλώντας να επιβραδύνουν την ωρίμανση των φθινοπωρινών καλλιεργειών σιτηρών και να αυξήσουν περαιτέρω την υγρασία του εδάφους των χωραφιών που πλημμύρισαν νωρίτερα.

Η ξηρασία που πλήττει τις βορειοδυτικές περιοχές, ιδίως την επαρχία Γκανσού, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια καλαμποκιού . Αν και αναμένονται κάποιες βροχές τις επόμενες 10 ημέρες, δεν θα βοηθήσουν πολύ τις καλλιέργειες, αναφέρει επίσης η μετεωρολογική υπηρεσία.

Το Γκανσού είναι η μεγαλύτερη βάση παραγωγής σπόρων καλαμποκιού στην Κίνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ της εθνικής παραγωγής.

Tags