Η Ουκρανία ξεκλειδώνει δάνειο $5.5 δις από ΔΝΤ

Η Ουκρανία σφράγισε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα δανείου ύψους $5,5 δις με το ΔΝΤ

(Bloomberg) - Η Ουκρανία σφράγισε ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα δανείου ύψους $5,5 δις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας στον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy ώθηση πριν από ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η συμφωνία η οποία έγινε σε επίπεδο τεχνοκρατών περιλαμβάνει πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση της Ουκρανίας για την υποστήριξη του τριετούς προγράμματος, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, σε δήλωσή της αργά το Σάββατο (7/12) μετά από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Zelenskiy.

"Ο Πρόεδρος και εγώ συμφωνήσαμε ότι η οικονομική επιτυχία της Ουκρανίας εξαρτάται πρωταρχικά από την ενίσχυση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της ακεραιότητας του δικαστικού σώματος και τη μείωση του ρόλου των κατοχυρωμένων συμφερόντων στην οικονομία", δήλωσε ο Γκεόργκιεβα.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Η Ουκρανία είχε αρχικά στοχεύσει στην επίτευξη της συμφωνίας για το Σεπτέμβριο.  Τα εμπόδια περιλάμβαναν επιθέσεις εναντίον ενός πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αβεβαιότητα σχετικά με τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, την Privatbank.  Η εθνικοποίηση της τράπεζας από το 2016 αμφισβητείται από τους πρώην ιδιοκτήτες της, στους οποίους περιλαμβάνεται ένας δισεκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματικός εταίρος του Zelenskiy.

Το πρόγραμμα "αποσκοπεί στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, στην εξουδετέρωση της 
διαφθοράς και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου κάθε Ουκρανίας",
δήλωσε ο Zelenskiy σε δήλωση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και εξαρτάται από την εκ των προτέρων λήψη μέτρων πολιτικής από την Ουκρανία.

Με μια ρωσικά υποστηριζόμενη αυτονομιστική εξέγερση που υποσκάπτει την Ουκρανία από το 2014, η βοήθεια του ΔΝΤ έχει σταθεροποιήσει την οικονομία και έχει δελεάσει τους ξένους επενδυτές σε ομόλογα τοπικής αυτοδιοίκησης.  Ο Zelenskiy θα πραγματοποιήσει τις πρώτες απευθείας συνομιλίες του με τον Ρώσο Πρόεδρο Vadikmir Putin τη Δευτέρα (9/12) στο Παρίσι, στις οποίες θα συμμετέχουν επίσης οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Daryna Krasnolutska
 
2973
Thumbnail