Η Πράγα «βάζει φρένο» στο Airbnb για να μην γίνει πόλη – φάντασμα

Το κύμα βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Πράγα έχει γιγαντωθεί

Η τσεχική πρωτεύουσα ενισχύει την καμπάνια με στόχο να μπει ένα όριο στο Airbnb και στις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, καθώς, όπως φαίνεται, αποκλείουν τους ντόπιους από την αγορά ακινήτων και αλλάζουν τη φυσιογνωμία στις γειτονιές της Πράγας.

Αυτή την εβδομάδα, η πόλη ενέκρινε σχέδιο για νομοθετικές αλλαγές που επιτρέπουν στις τοπικές αρχές να περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μνα βελτιώνουν τη συλλογή φόρων και να αναγκάζουν τις πλατφόρμες να μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τους χρήστες τους, όπως πχ τον αριθμό των φιλοξενούμενων.

Η πόλη συνεργάζεται με την κυβέρνηση και προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές από τη Βουλή εντός του 2020.

Η Πράγα εδώ και χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει πιο αυστηρούς όρους για να βάλει ένα όριο στο Airbnb. Το θέμα έχει πάρει πιο μεγάλες διαστάσεις τελευταία λόγω του κύματος βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Πράγα και των παραπόνων των ντόπιων για τον αυξημένο θόρυβο, τις φθορές σε ιστορικά κτήρια και την αύξηση των ενοικίων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Παράλληλα, η πόλη αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση καθώς αποσύρονται από την αγορά ακινήτων διαμερίσματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους πήραν μέρος στη φρενίτιδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο της Airbnb, Kirstin Macleod, μελέτη του 2018 συμπέρανε ότι τα ακίνητα που νοικιάζονταν μέσω της πλατφόρμας αντιστοιχούσαν σε μόλις 1,8% του συνολικού αποθέματος της πόλης σε ακίνητα.

Παρ’ολ’άυτά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να κάνει το home sharing βιώσιμο και ασφαλές.

Στις προτάσεις του δήμου της Πράγας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι επίσης να δοθεί στις τοπικές αρχές η δυνατότητα να απαγορεύσουν την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων σε αντίθεση με μονόκλινα δωμάτια, να περιορίσουν τον αριθμό των ημερών μίσθωσης ή να υποβάλουν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε αυστηρότερους κανόνες πυρασφάλειας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
2855
Thumbnail