Η Πράγα «βάζει φρένο» στο Airbnb για να μην γίνει πόλη – φάντασμα

Το κύμα βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Πράγα έχει γιγαντωθεί

Η τσεχική πρωτεύουσα ενισχύει την καμπάνια με στόχο να μπει ένα όριο στο Airbnb και στις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, καθώς, όπως φαίνεται, αποκλείουν τους ντόπιους από την αγορά ακινήτων και αλλάζουν τη φυσιογνωμία στις γειτονιές της Πράγας.

Αυτή την εβδομάδα, η πόλη ενέκρινε σχέδιο για νομοθετικές αλλαγές που επιτρέπουν στις τοπικές αρχές να περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, μνα βελτιώνουν τη συλλογή φόρων και να αναγκάζουν τις πλατφόρμες να μοιράζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τους χρήστες τους, όπως πχ τον αριθμό των φιλοξενούμενων.

Η πόλη συνεργάζεται με την κυβέρνηση και προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές από τη Βουλή εντός του 2020.

Η Πράγα εδώ και χρόνια προσπαθεί να εφαρμόσει πιο αυστηρούς όρους για να βάλει ένα όριο στο Airbnb. Το θέμα έχει πάρει πιο μεγάλες διαστάσεις τελευταία λόγω του κύματος βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Πράγα και των παραπόνων των ντόπιων για τον αυξημένο θόρυβο, τις φθορές σε ιστορικά κτήρια και την αύξηση των ενοικίων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Παράλληλα, η πόλη αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση καθώς αποσύρονται από την αγορά ακινήτων διαμερίσματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους πήραν μέρος στη φρενίτιδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως άλλωστε συνέβη και σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα πάντως με την εκπρόσωπο της Airbnb, Kirstin Macleod, μελέτη του 2018 συμπέρανε ότι τα ακίνητα που νοικιάζονταν μέσω της πλατφόρμας αντιστοιχούσαν σε μόλις 1,8% του συνολικού αποθέματος της πόλης σε ακίνητα.

Παρ’ολ’άυτά είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις τοπικές αρχές για να κάνει το home sharing βιώσιμο και ασφαλές.

Στις προτάσεις του δήμου της Πράγας προς το αρμόδιο υπουργείο είναι επίσης να δοθεί στις τοπικές αρχές η δυνατότητα να απαγορεύσουν την ενοικίαση ολόκληρων διαμερισμάτων σε αντίθεση με μονόκλινα δωμάτια, να περιορίσουν τον αριθμό των ημερών μίσθωσης ή να υποβάλουν τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα σε αυστηρότερους κανόνες πυρασφάλειας.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
2064
Thumbnail

Τα μέτρα της κυβέρνησης και ο φόβος των ανθρώπων να βγουν έξω έχουν αποδεκατίσει τις δαπάνες για επιχειρήσεις από τοπικά μαγαζιά με νουντλς μέχρι τα καταστήματα Starbucks και τους διανομείς της Alibaba. Εν τω μεταξύ, πολλά εργοστάσια εξακολουθούν να μη λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, με τους εργαζόμενους να είναι παγιδευμένοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή να διανύουν δύο εβδομάδες σε καραντίνα.

ad1mobile

Η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να λειτουργούσε μόλις στο 40% – 50% την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση της Bloomberg Economics. Τα ακόλουθα στοιχεία παρακολουθούν σε ποιο βαθμό η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραμένει εκτός δράσης:

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Ανθρώπινες μετακινήσεις

Περίπου ο ίδιος αριθμός ταξιδιών με αεροπλάνα, τρένα, αυτοκίνητα και πλοία καταγράφηκε κατά την περίοδο έως το σεληνιακό νέο έτος φέτος σε σχέση με πέρυσι, αλλά η πτώση μετά την πρώτη ημέρα της χρονιάς του Αρουραίου στις 25 Ιανουαρίου ήταν απότομη. Κατά μέσο όρο, μόνο περίπου το 20% των ταξιδιών πραγματοποιούνται κάθε μέρα, που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ακόμα δεν έχουν επιστρέψει πίσω στην δουλειά τους. Και με τα λεωφορεία μεγάλων αποστάσεων να επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο στο 50% της χωρητικότητάς τους, για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού, αυτή η καθυστέρηση θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιδιορθωθεί.

Βιομηχανική ζήτηση

Παρόλο που ορισμένες εταιρείες, ιδιαίτερα οι μεγάλες κρατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι αυτή την περίοδο του έτους. Μαζί με τις αναφορές από όλη την τεράστια «καρδιά» της μεταποίησης στην ανατολική ακτή της Κίνας, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας της χώρας παραμένει αδρανές.

Οι εκπομπές διοξειδίου του αζώτου την εβδομάδα μετά τις διακοπές ήταν κατά 36% χαμηλότερες από εκείνες κατά την ίδια περίοδο μετά τις διακοπές της κινεζικής πρωτοχρονιάς του 2019, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, το οποίο επικαλέστηκε δεδομένα από δορυφόρο. Μια επιβράδυνση 25% -50% σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η διύλιση πετρελαίου, η παραγωγή ηλεκτρισμού από άνθρακα και η παραγωγή χάλυβα, συνέβαλαν στην πτώση, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό.

Μια έρευνα μεταξύ 109 αμερικανικών μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσα και γύρω από τη Σαγκάη έδειξε ότι παρόλο που το 70% περίπου λειτουργούσαν την περασμένη εβδομάδα και το 90% αναμένεται να επιστρέψει σε λειτουργία αυτήν την εβδομάδα, το 78% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι δεν είχαν επαρκές προσωπικό για να εκτελέσουν πλήρη παραγωγή.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Κατανάλωση

Η Alibaba Group Holding, η πρώτη μεγάλη κινεζική εταιρία τεχνολογίας που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα μετά την εμφάνιση της επιδημίας τον Ιανουάριο, ανέφερε ότι ο ιός υπονομεύει την παραγωγή και έχει αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες, με τους καταναλωτές να απέχουν από δαπάνες όπως ταξίδια και γεύματα σε εστιατόρια.

Αυτή η πτώση των δαπανών μπορεί να φανεί σαφώς στην πτώση των εσόδων του κινηματογραφικού box office κατά τη φετινή κινεζική πρωτοχρονιά.

ad2mobile

Ακόμη και αν οι άνθρωποι θέλουν να ξοδέψουν χρήματα, πολλά καταστήματα είναι κλειστά, ενώ τα online και τα φυσικά σημεία λιανικής πώλησης αντιμετωπίζουν μεταφορικά προβλήματα για την παράδοση στους πελάτες τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να περιοριστεί ο ιός, οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να πληρώνονται, και να αισθάνονται αρκετά αισιόδοξοι για να ξοδέψουν ξανά.

mononews.gr

article 1