Η Southwest αποσύρει τα αεροσκάφη 737 Max μέχρι τον Ιούνιο

Οι ρυθμιστικές αρχές καθήλωσαν το μοντέλο της Boeing τον Μάρτιο του 2019 μετά από δύο συντριβές και 346 θύματα

Οι Southwest Airlines Co., ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Boeing Co. 737 Max, ακολουθεί τους ανταγωνιστές της των ΗΠΑ στην αφαίρεση του καθηλωμένου στο έδαφος αεροπλάνου από το πρόγραμμα πτήσεών της μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Τα Max θα αποσυρθούν μέχρι τις 6 Ιουνίου εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το πότε οι ρυθμιστικές αρχές θα επιτρέψουν στο μοντέλο να πετάξει, δήλωσε η Southwest. Η American Airlines Group Inc. και η United Airlines Holdings Inc. έχουν ήδη πει ότι δεν θα επιτρέψουν στα Max να πετάξουν μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Οι ρυθμιστικές αρχές καθήλωσαν το κορυφαίο μοντέλο της Boeing τον Μάρτιο του 2019 μετά από δύο συντριβές κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 346 άτομα.  Η Boeing, η οποία σταματά προσωρινά την παραγωγή Max από αυτόν τον μήνα, εξακολουθεί να αναμένει την έγκριση του ανανεωμένου λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών σε ένα σύστημα ελέγχου πτήσης που εμπλέκεται και στις δύο συντριβές.  Προσθέτοντας στην αβεβαιότητα σχετικά με την επιστροφή των Max, η Boeing πρόσφατα συνέστησε την κατάρτιση του προσομοιωτή πτήσης για τους πιλότους πριν το αεροσκάφος μεταφέρει και πάλι τους επιβάτες.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η αλλαγή προγράμματος της Southwest θα μειώσει περίπου 330 πτήσεις κάθε μέρα από τις 4.000 που κανονικά διαχειρίζεται η εταιρεία. Ο μεταφορέας με έδρα το Ντάλλας πετούσε 34 Max αεροπλάνα όταν ο στόλος καθηλώθηκε και είχε προγραμματιστεί να έχει 75 από τα αεροπλάνα μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Η Southwest δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι κατέληξε σε μια εμπιστευτική συμφωνία με την Boeing για να ανακτήσει το κόστος της καθήλωσης για το περασμένο έτος. Η αεροπορική εταιρεία είπε στο παρελθόν ότι τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά $830 εκατ. το 2019.  Όσον αφορά τους όρους για το 2020, αυτοί θα τεθούν προς διαπραγμάτευση χωριστά.

Οι μετοχές του αερομεταφορέα αυξήθηκαν λιγότερο από 1% στα $55,45 στις 9:35 π.μ. στη Νέα Υόρκη, ενώ η Boeing ανέβηκε σχεδόν 1% στα $331,93 δολάρια.