Η τουρκική κυβέρνηση κάνει εφόδους σε… κρεμμύδια!

Η Κυβέρνηση έκανε εφόδους σε αποθήκες, στις οποίες οι παραγωγοί και οι έμποροι φυλάσσουν κρεμμύδια

Οι τιμές των κρεμμυδιών έχουν ανεβεί στην Τουρκία, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταστολή του πληθωρισμού. Η αύξηση κατά 51% τον Νοέμβριο ήταν η μεγαλύτερη από όλα τα στοιχεία σε ένα καλάθι τιμών, η αύξηση των οποίων επιβραδύνθηκε στο 21,2%, μετά το ρεκόρ δεκαπενταετίας του προηγούμενου μήνα. Η Κυβέρνηση έκανε εφόδους σε αποθήκες, στις οποίες οι παραγωγοί και οι έμποροι φυλάσσουν κρεμμύδια, κατηγορώντας τους ότι κρατάνε τις σοδειές για να ανεβαίνει η τιμή.  

>>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟ BLOOMBERG ΕΔΩ<<<

«Βλέπουμε ότι μαζεύουν τα κρεμμύδια στους ελέγχους των αποθηκών» και θα πληρώσουν το τίμημα, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ο Υπουργός Γεωργίας Bekir Pakdemirli κινήθηκε στο ίδιο κύμα, προειδοποιώντας ότι  κυβέρνηση θα κυνηγήσει τους «οπορτουνιστές των κρεμμυδιών», σύμφωνα με το Anadolu. 

Ανορθόδοξες μέθοδοι
Η τουρκική κυβέρνηση έχει βρει κάποιες πρωτότυπες μεθόδους, στο πλαίσιο του «πλήρους πολέμου» της κατά του πληθωρισμού, που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο. Πέραν των επιδρομών σε αποθήκες, η δημοτική αστυνομία κάνει αιφνιδιαστικές εφόδους σε υπεραγορές, κοιτάζοντας τα ράφια και εκδίδοντας προειδοποιήσεις στους διευθυντές, όταν βλέπουν ύποπτες τιμές. 

Στις 26 Νοεμβρίου η Χουριέτ έγραψε ότι Τούρκοι στρατιώτες έκαναν έφοδο σε μα αποθήκη όπου φυλάσσονταν 1,300 τόνοι κρεμμύδια, μετά από πληροφορία. Η δημοτική αστυνομία καταχώρισε, ακολούθως, κατηγορητήριο εναντίον τριών υπόπτων, με την κατηγορία πως προσπαθούσαν να αλλοιώσουν τις τιμές. Η κυβέρνηση κατάσχεσε τα κρεμμύδια. 

Αυτές οι επιδρομές σε αποθήκες κρεμμυδιών δέχθηκαν κριτική από τον Ugur Gurses, έναν ανεξάρτητο οικονομικό αρθρογράφο και πρώην αξιωματούχο της Κεντρικής Τράπεζας. Εάν οι επιδρομές περιορίσουν την προσφορά των κρεμμυδιών, αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές, έγραψε στο Twitter. 

Προβληματικές σοδειές
Τα κρεμμύδια μπορεί να συνεχίζουν να ακριβαίνουν και για έναν μη εμπορικό λόγο. Τον περασμένο μήνα, η Χουριέτ έγραψε ότι μπορεί να φταίνε οι αρρώστιες σε κάποια λαχανικά.  Τα κρεμμύδια μαραίνονται εάν εκτεθούν σε πολύ ήλιο κατά τη διάρκεια της περιόδου ωρίμανσής τους, δήλωσε στην εφημερίδα ο Muzaffer Aydoga του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αττάλειας. «Οι τιμές των κρεμμυδιών θα ανεβούν, εάν υπάρξει έλλειψη υγιών σοδειών».  

 

Cagan Koc