ΗΒ: Γιατί χιλιάδες Ευρωπαίοι επιμένουν να μείνουν μετά το Brexit

Παραμένουν εκατομμύρια εργαζόμενοι Ευρωπαίοι πολίτες στη Βρετανία παρά το Brexit

Εκατομμύρια είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν κάνει αίτηση παραμονής στη Βρετανία μετά το Brexit. Αρκετοί, επίσης, είναι αυτοί που καθυστέρησαν για οποιονδήποτε λόγο, και προχωρούν σε αιτήσεις μετά τη λήξη της διορίας.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το British Home Office (ΥΠΕΣ) έλαβε 65.000 αιτήσεις παραμονής από Ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg, φτάνοντας συνολικά στους 236.000 αιτούντες μετά τη λήξης της διορίας 30ης Ιουνίου.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σύμφωνα με νομικούς, οι πολίτες αυτοί μόλις τώρα καταλαβαίνουν πως δεν κατέχουν τα σωστά χαρτιά για την αλλαγή εργασίας τους. Η βρετανική κυβέρνηση, μέχρι τώρα, φαίνεται πως είναι ελαστική σε ό,τι αφορά την ημερομηνία λήξης. Παρ’ όλα αυτά, ο γραφειοκρατικός κυκεώνας και η αδιαφάνεια αποτελεί πρόβλημα ιδιαίτερα στη βιομηχανία του τουρισμού η οποία βασίζεται τα μάλα σε Ευρωπαίους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον Kim Vowden, στέλεχος της Kingsley Napley LLP του Λονδίνου «το Home Office μπορεί μεν να είναι ελαστικό σε ό,τι αφορά τις καθυστερημένες αιτήσεις αλλά μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους μέρα με τη μέρα».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μετά το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι μέχρι τότε είχαν το δικαίωμα διαβίωσης και εργασίας στη Βρετανία αναγκάστηκαν να κάνουν αίτηση μέσω του πλαισίου EU Settlement Scheme έτσι ώστε να επεκτείνουν τα δικαιώματα αυτά. Όσοι δεν κατέλαβαν το λεγόμενο «settled status» πρέπει να έχουν βίζα για την εργασία, τις σπουδές ή τη διαμονή στη Βρετανία. 

Η δυσεπίλυτη αυτή κατάσταση αποτελεί άλλο ένα εμπόδιο στην οικονομία της Βρετανίας της μετά-Brexit εποχής. Πάνω από 200.000 Ευρωπαίοι πολίτες αποδήμησαν από τη Βρετανία το 2020 λόγω του Brexit και της οικονομικής κρίσης προκαλώντας τεράστιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στους τομείς της κατασκευής ακινήτων και της λιανικής, μεταξύ άλλων.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πάνω από 5,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κάνει, συνολικά, αίτηση παραμονής μεταξύ του Brexit και της διορίας της 30ης Ιουνίου 2021. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν περίπου 400.000 αδιεκπεραίωτες αιτήσεις, σύμφωνα με το Home Office.

H «διπλωματική» προσέγγιση του Home Office σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις μετά τη διορία  ισχύει και για όσους δεν έχουν αλλάξει χώρο εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, το Home Office συμβουλεύει τους εργοδότες πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουν αίτηση παραμονής προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4608