ΙΕΑ: Aναγκαία η επιτάχυνση χρήσης ΑΠΕ για επίτευξη του net zero

Οι επενδύσεις έχουν μετατρέψει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε βιώσιμες λύσεις αλλά οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν

Μετά από χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πλέον οι δύο φθηνότεροι τρόποι παραγωγής ηλεκτρικού στον κόσμο. Αν και αυτό έχει βοηθήσει στην επέκταση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών, οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα επόμενα έτη.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγή ηλεκτρικού από ηλιακή και αιολική ενέργεια θα πρέπει να αυξηθεί κατά 2/3 μέχρι το 2050 έτσι ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο +1,5 βαθμό Κελσίου.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν το επίκεντρο της προσπάθειας μετάβασης από τους υδρογονάνθρακες», ανέφερε ο Brent Wanner, στέλεχος της ΙΕΑ. «Αν και βλέπουμε πως υπάρχει θέληση από την πλευρά των χωρών ενόψει της Συνόδου COP26 στη Γλασκώβη, οι παρούσες δεσμεύσεις δεν θα επιτύχουν net zero μέχρι το 2050», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι στόχοι
Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να υπάρξει τετραπλασιασμός της ετήσιας παραγωγής ενέργειας μέσω αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η ετήσια ανάπτυξη αυτή θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2040 για να υπάρξει ομαλή και επιτυχημένη μετάβαση.
γ
Μέσω της θέσπισης ξεκάθαρων στόχων οι εταιρείες θα μπορέσουν να προγραμματίσουν τη δημιουργία νέων μονάδων. Η αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρονται δωρεάν από τη φύση αλλά τα πάνελ και οι τουρμπίνες που καλούνται να τις «δαμάσουν» χρειάζονται πληθώρα πρώτων υλών. «Η δημιουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων αυτών θα πάρει πολύ καιρό. Εάν θέλουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα», υπογράμμισε ο Wanner.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πολιτική λύση
Άλλο ένα εμπόδιο είναι ο χώρος. Οι μονάδες άντλησης και παραγωγής υδρογονανθράκων είναι σχετικά μικρές σε σχέση με τα στρέμματα γης ή θάλασσας που χρειάζονται οι φάρμες αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με ανάλυση του BloombergNEF, η επίτευξη του net zero στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα χρειαστεί το 3% της γης της Κίνας και το 2% των ΗΠΑ.

γ
«Υπάρχει αρκετός χώρος, αλλά χρειάζεται πολιτική λύση», ανέφερε ο Seb Henbest, επικεφαλής οικονομολόγος του BloombergNEF.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σημειωτέον, οι λύσεις αυτές δε σημαίνουν την ξαφνική και συνολική «αποτοξίνωση» από τους υδρογονάνθρακες, αφού θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς ενέργειας ακόμη και τη δεκαετία του 2030. Το έρωτημα έγκειται στο πόσο γρήγορα θα γίνει η μετάβαση αυτή έτσι ώστε να παραμείνουμε στον +1,5 βαθμό Κελσίου.
γ
Όλες οι προβλέψεις των επιστημόνων και δη της ΙΕΑ αποτελούν «καμπανάκια» για τους ρυθμιστές σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ακόμη κι αν, ως ανθρωπότητα, δεν πετύχουμε τους περιβαλλοντικούς στόχους μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, δε σημαίνει πως θα αποτύχουμε εντελώς. Το στοίχημα, σύμφωνα με τον Henbest, είναι να μην το βάλουμε κάτω.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4509