Ηλιακή και αιολική ενέργεια οι φθηνότερες πηγές ενέργειας 

Η αποθήκευση ενέργειας στις μπαταρίες γίνεται επίσης πιο ανταγωνιστική

Η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι τώρα οι φθηνότερες νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, απειλώντας περαιτέρω τους δύο ορυκτούς πλούτους, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Το ισοσταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί 9% στα $44 ανά μεγαβάτ την ώρα από το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Η ηλιακή ενέργεια μειώθηκε 4% στα $50 ανά μεγαβάτ την ώρα, σύμφωνα με έκθεση της BloombergNEF την Τρίτη.

Οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία. Το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί, οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ενισχύσει τη στόχευση σε καθαρή ενέργεια καθώς επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να εξουδετερώσει τον άνθρακα και το φυσικό αέριο όταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναπτύξουν νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

"Τα καλύτερα στην κατηγορία ηλιακά και αιολικά έργα θα ωθήσουν το κόστος κάτω από $20 ανά μεγαβάτ την ώρα ", δήλωσε ο Tifenn Brandily, αναλυτής της BNEF. «Υπάρχουν πολλές καινοτομίες που θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος».

>>> Ειδήσεις – Κεφάλαιο Ενέργεια Brief <<<

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα του αιολικού και του ηλιακού. "Εάν συγκρατηθούν οι τιμές, αυτό θα μπορούσε να προστατεύσει τη παραγωγή ορυκτών καυσίμων για λίγο από την επίθεση στο κόστος από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", δήλωσε ο Seb Henbest, επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF.

Πριν από μια δεκαετία, η ηλιακή ενέργεια ξεπερνούσε τα $300 δολάρια ανά μεγαβάτ-ώρα και η χερσαία αιολική ενέργεια τα $100 ανά μεγαβάτ-ώρα. Σήμερα, η χερσαία αιολική ενέργεια ανέρχεται στα $37 στις ΗΠΑ και $30 στη Βραζιλία, ενώ η ηλιακή ενέργεια ανέρχεται στα $38 στην Κίνα, οι φθηνότερες πηγές νέας ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες.

Η αποθήκευση ενέργειας στις μπαταρίες γίνεται επίσης πιο ανταγωνιστική. Το ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις μπαταρίες έχει μειωθεί στα $150 ανά μεγαβάτ-ώρα, περίπου το μισό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτό το καθιστά τη φθηνότερη νέα κορυφαία τεχνολογία αιχμής σε μέρη που εισάγουν φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
 

Brian Eckhouse
 
3576