Ινδία: Σε ισχύ οι περιορισμοί για το ρύζι – Τι ισχύει για κάθε ποικιλία

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών οι τιμές του ρυζιού στην Ασία

Η Ινδία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει πλέον εφαρμόσει περιορισμούς σε κάθε ποικιλία του σιτηρού που η χώρα της Νότιας Ασίας στέλνει στο εξωτερικό, μέτρα που αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την παγκόσμια προσφορά.

Τις τελευταίες ημέρες, η Ινδία επέβαλε ελάχιστη τιμή στις αποστολές ρυζιού basmati και έθεσε φόρο εξαγωγής στην ποικιλία parboiled. Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι έχει λάβει επιπλέον μέτρα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών στα τρόφιμα ενόψει των εκλογών στις αρχές του 2024.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, oι πρόσφατοι περιορισμοί είναι πιθανό να επηρεάσουν την παγκόσμια αγορά, με τις τιμές αναφοράς του ρυζιού στην Ασία να βρίσκονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 15 ετών.

Τα μέτρα της Ινδίας για το ρύζι

Μπασμάτι

Η Ινδία καθόρισε ελάχιστη τιμή εξαγωγής στα 1.200 δολάρια ανά τόνο.  Αντιπροσώπευε περίπου το 20% των αποστολών το 2021-22.

Parboiled

Η κυβέρνηση εφάρμοσε εξαγωγικό φόρο 20%, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη αναφορά του Bloomberg News σχετικά με τον δασμό.

Αντιπροσώπευε περίπου το 30% των αποστολών το 2021-22.

Non-Basmati White

Οι υπερπόντιες πωλήσεις του σιτηρού σταμάτησαν με άμεση ισχύ τον περασμένο μήνα, με την επιφύλαξη ότι θα επιτραπούν ορισμένες αποστολές, εφόσον χρειαστεί για την κάλυψη των αναγκών επισιτιστικής ασφάλειας άλλων χωρών.
Αντιπροσώπευε περίπου το 30% των αποστολών το 2021-22.

Broken

Πέρυσι, η Ινδία απαγόρευσε τις υπερπόντιες πωλήσεις της ποικιλίας.

Αντιπροσώπευε περίπου το 20% των αποστολών.

Πηγή: newmoney.gr