ΗΠΑ: Απροσδόκητη μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας

Οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας περιορίστηκαν σε 709.000 από 7,76 εκατ. την εβδομάδα

Παρά το αρνητικό κλίμα της αγοράς στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών την περασμένη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας έχει πάρει το δρόμο της σταδιακής βελτίωσης – ενώ εξακολουθεί να απέχει πολύ από την προ-πανδημική εποχή.

Οι αρχικές προβλέψεις για τις αιτήσεις κρατικών ενισχύσεων στα προγράμματα ανεργίας ανήλθαν σε 751.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Οκτωβρίου, μειωμένες κατά 40.000, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ενώ σε μη προσαρμοσμένη βάση, ο αριθμός μειώθηκε κατά λίγο περισσότερο από 28.000.

Οι αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας  – το σύνολο των Αμερικανών για τα τρέχοντα κρατικά επιδόματα ανεργίας – περιορίστηκαν σε 709.000 από 7,76 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 17 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των Αμερικανών σε προγράμματα έκτακτης βοήθειας αυξήθηκε καθώς πολλοί άνεργοι εξάντλησαν τα τακτικά κρατικά επιδόματα λόγω κορωνοϊού.

>>> Διαβάστε επίσης: Υπό προστασία κτήρια & υπηρεσίες γαλλικών συμφερόντων στην Κύπρο <<<

fn

Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις στις έρευνες του Bloomberg, οι οικονομολόγοι αναφέρουν 770.000 αρχικές αιτήσεις και 7,78 εκατ. που βρίσκονται σε εξέλιξη.

>>> Διαβάστε επίσης: Λήγουν τα Σχέδια, ετοίμασε άλλα η Ζέτα <<<

Τα τελευταία στοιχεία της αγοράς εργασίας πριν από τις εκλογές της Τρίτης, σημειώνουν μια συνεχιζόμενη, αλλά σταδιακή ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, εν αναμονή της αύξησης των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και το αδιέξοδο για νέα φορολογικά κίνητρα απειλούν να βάλουν «φρένο» στις προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Μια ξεχωριστή έκθεση έδειξε ότι η οικονομία αυξήθηκε με ρυθμό 33,1% το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, ακόμη και με την αύξηση του μεγέθους, το ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ χαμηλότερα και δεν πλησιάζει καν την προ-πανδημιακή εποχή.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
3208
Thumbnail