ΗΠΑ: Ευνοημένος ο κλάδος ηλεκτρονικών από την καθυστέρηση δασμών

Άνοδος για Apple, Texas Instruments, Micron Technology, Best Buy

Η τιμή της μετοχής της Apple Inc. κινήθηκε ανοδικά την Τρίτη, αφού οι ΗΠΑ καθυστέρησαν την επιβολή δασμών 10% για ορισμένες κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων τεχνολογίας όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές.

Η τιμή της μετοχής, ενδοσυνεδριακά, σημείωσε άνοδο έως 5,2%, το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό αύξησης από τον Ιούλιο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone συνδέεται σε μεγάλο βαθμό εμπορικά με την Κίνα, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί βασικό τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού της καθώς και σημαντική πηγή εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, σχεδόν το 20% των εσόδων του 2018 της Apple προήλθε από την Κίνα, με τα κινητά τηλέφωνα να αποτελούν κυρίαρχο τμήμα της συνολικής δραστηριότητάς της. Το iPhone αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των πωλήσεών της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι δασμοί 10% θεωρήθηκαν ως μείζων ανασταλτικός παράγοντας για τις δραστηριότητες της Apple. Σύμφωνα με τον αναλυτή του Wedbush Daniel Ives, οι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν μείωση στα κέρδη της Apple το 2020 κατά 50 έως 55 σεντς ανά μετοχή αν είχαν τεθεί σε ισχύ. (Η εκτίμηση  αφορά σε κέρδη 12,76 δολάρια ανά μετοχή το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg).

«Ο συνδυασμός δασμών και ζήτησης, αναφορικά με τις σχέσεις της Apple με την Κίνα,  της Κίνας αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο 20-  25 δολαρίων επί της τιμής της μετοχής της Apple (209 δολάρια, περίπου) και θα παραμείνει ένα παρατεταμένο σύννεφο βραχυπρόθεσμα», γράφει ο Ives σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από την ανακοίνωση της καθυστέρησης επιβολής των δασμών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Η Apple δεν ήταν η μόνη εταιρεία της οποίας η μετοχή παρουσίασε έντονα ανοδική κίνηση. Άνοδο είχε και ο δείκτης Philadelphia Semiconductor έως και 2,6%. Και αυτό γιατί οι παραγωγοί τσιπς από την αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονταν βρέθηκαν ευνοημένοι από την απόφαση που σχετίζεται με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ -Κίνας.

Μεταξύ των μετοχών εταιρειών που παράγουν ημιαγωγούς η Texas Instruments αυξήθηκε κατά 2,4%, η Micron Technology σημείωσε άνοδο 6,2% και η Applied Materials αυξήθηκε κατά 2,5%.

Η Best Buy Co Inc., μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 8,3% μετά την είδηση ​​της καθυστέρησης της επιβολής των δασμών.

 
1202
Thumbnail

Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λέει η JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές θα αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η βασική καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, προκαλώντας φόβους για οικονομική ύφεση. Αλλά αυτή η διόρθωση είναι πιθανό να είναι σύντομη και οι μετοχές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka, καθώς τα κίνητρα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθησυχάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Ακόμη και αν ο γνωστός προάγγελος της ύφεσης αποδειχθεί σωστός (σ.σ η καμπύλη αποδόσεων), η JPMorgan λέει ότι οι επενδυτές θα έχουν ακόμα χρόνο να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη, αφού οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν προηγήθηκαν της οικονομικής ύφεσης έως και κατά 17 μήνες. Η απόδοση των μετοχών παρέμεινε κατά μέσο όρο περίπου στο 10% στους 12 μήνες μετά από μια αναστροφή της καμπύλης, σύμφωνα με την JPMorgan.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, οι μετοχές θα φτιάξουν νέα υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan. «Αυτή η εξέλιξη, ενισχύει τις πιθανότητες για δυνητική κορύφωση της αγοράς σε αυτόν τον κύκλο, το καλοκαίρι του 2020».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι στο παρελθόν η αντιστροφή της καμπύλης ήταν ένα σημάδι της υπερβολικής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, της επιδεινούμενης αγοράς εργασίας και των αυστηρότερων όρων δανεισμού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι το αντίθετο, με τα πραγματικά επιτόκια μόλις να υπερβαίνουν το μηδέν.

«Η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να είναι μία ένδειξη ακραίας νευρικότητας στην αγορά προς το παρόν, παρά μίας ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

article 1