ΗΠΑ: Ευνοημένος ο κλάδος ηλεκτρονικών από την καθυστέρηση δασμών

Άνοδος για Apple, Texas Instruments, Micron Technology, Best Buy

Η τιμή της μετοχής της Apple Inc. κινήθηκε ανοδικά την Τρίτη, αφού οι ΗΠΑ καθυστέρησαν την επιβολή δασμών 10% για ορισμένες κινεζικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων τεχνολογίας όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές.

Η τιμή της μετοχής, ενδοσυνεδριακά, σημείωσε άνοδο έως 5,2%, το μεγαλύτερο ημερήσιο ποσοστό αύξησης από τον Ιούλιο.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone συνδέεται σε μεγάλο βαθμό εμπορικά με την Κίνα, δεδομένου ότι η χώρα αποτελεί βασικό τμήμα της αλυσίδας εφοδιασμού της καθώς και σημαντική πηγή εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg, σχεδόν το 20% των εσόδων του 2018 της Apple προήλθε από την Κίνα, με τα κινητά τηλέφωνα να αποτελούν κυρίαρχο τμήμα της συνολικής δραστηριότητάς της. Το iPhone αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% των πωλήσεών της.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Οι δασμοί 10% θεωρήθηκαν ως μείζων ανασταλτικός παράγοντας για τις δραστηριότητες της Apple. Σύμφωνα με τον αναλυτή του Wedbush Daniel Ives, οι δασμοί θα μπορούσαν να επιφέρουν μείωση στα κέρδη της Apple το 2020 κατά 50 έως 55 σεντς ανά μετοχή αν είχαν τεθεί σε ισχύ. (Η εκτίμηση  αφορά σε κέρδη 12,76 δολάρια ανά μετοχή το 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg).

«Ο συνδυασμός δασμών και ζήτησης, αναφορικά με τις σχέσεις της Apple με την Κίνα,  της Κίνας αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο 20-  25 δολαρίων επί της τιμής της μετοχής της Apple (209 δολάρια, περίπου) και θα παραμείνει ένα παρατεταμένο σύννεφο βραχυπρόθεσμα», γράφει ο Ives σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από την ανακοίνωση της καθυστέρησης επιβολής των δασμών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Η Apple δεν ήταν η μόνη εταιρεία της οποίας η μετοχή παρουσίασε έντονα ανοδική κίνηση. Άνοδο είχε και ο δείκτης Philadelphia Semiconductor έως και 2,6%. Και αυτό γιατί οι παραγωγοί τσιπς από την αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονταν βρέθηκαν ευνοημένοι από την απόφαση που σχετίζεται με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ -Κίνας.

Μεταξύ των μετοχών εταιρειών που παράγουν ημιαγωγούς η Texas Instruments αυξήθηκε κατά 2,4%, η Micron Technology σημείωσε άνοδο 6,2% και η Applied Materials αυξήθηκε κατά 2,5%.

Η Best Buy Co Inc., μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικού εμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 8,3% μετά την είδηση ​​της καθυστέρησης της επιβολής των δασμών.

 
1735
Thumbnail

Με «όπλο» την τράπεζα Halkbank -που ήδη διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές- ο Ερτνογάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους πρώην συμμάχους του Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν που ετοιμάζουν καινούργια κόμματα

ad1mobile

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους πρώην συμμάχους του -που πλέον έχουν μετατραπεί σε αντιπάλους του- για απάτη με την κρατική τράπεζα, Halkbank.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Οι ισχυρισμοί του Τούρκου Προέδρου κατά του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και του πρώην επικεφαλή της οικονομίας Αλί Μπαμπακάν έρχονται την ώρα που και οι δύο ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αποσχιστικά κόμματα, αμφισβητώντας την 17χρονη κυριαρχία του προέδρου. Ο Ερντογάν δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του ότι το Πανεπιστήμιο Sehir της Κωνσταντινούπολης έλαβε με απάτη δάνειο από την κρατική Halkbank, το οποίο ανέρχεται σε 417 εκατ. λίρες (72 εκατ. δολάρια).

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τον Μπαμπατζάν και ακόμη έναν πρώην υπουργό Οικονομικών, τον Μεχμέτ Σίμσεκ, ότι υπέγραψαν ένα ύποπτο διάταγμα με το οποίο χορηγείται κρατική γη στο Πανεπιστήμιο.

«Η Halkbank έδωσε ένα πολύ μεγάλο δάνειο σε αυτούς. Δεν το αποπλήρωσαν και ζήτησαν αναδιάρθρωση του δανείου που έχει δοθεί χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του το Σάββατο. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αλλά υπάρχει απάτη εναντίον της Halkbank.»

Ο Νταβούτογλου ήταν ένας από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου, το οποίο προσπαθεί να εξοφλήσει το δάνειο. Η Halkbank έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον του Πανεπιστημίου, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος έχουν παγώσει.

Ο Μπαμπατζάν, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για την οικονομία και υπουργός Εξωτερικών, διέκοψε τους δεσμούς του με το κυβερνών κόμμα AK του Ερντογάν τον Ιούλιο. Ο Νταβούτογλου έχει διετελέσει πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του κόμματος από το 2014 έως το 2016.

Ο Νταβούτογλου αρνήθηκε τις κατηγορίες και ζήτησε από τον Ερντογάν και την οικογένειά του να δημοσιοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και τις τυχόν αλλαγές σε αυτά κατά τη διάρκεια της πολιτικής καριέρας του προέδρου. Ο Μπαμπατζάν δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

ad2mobile

Τον Οκτώβριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Halkbank ότι συμμετείχε σε σχέδιο για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις και να αποκτήσει πρόσβαση σε παγωμένα κεφάλαια 20 δισ. δολαρίων πετρελαϊκών κερδών.

(Bloomberg - newmoney)

article 1