ΗΠΑ: Μη παράνομη η εργασία στο TikTok βάσει διατάγματος Trump 

Η TikTok καθώς και το WeChat, μια άλλη εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα, αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

Το κείμενο στην Αγγλική ΕΔΩ.

(Bloomberg) – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι το να εργάζεσαι για το TikTok Inc δεν θα είναι παράνομο σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου Donald Trump που θα απαγορεύει στους Αμερικανούς να πραγματοποιούν συναλλαγές με το δίκτυο της TikTok και την κινεζική μητρική εταιρεία της. 

Το Υπουργείο Εμπορίου δεν σκοπεύει να απαγορεύσει την πληρωμή μισθών για υπαλλήλους της TikTok στις ΗΠΑ, να παρέμβει στα πακέτα παροχών τους ή να αποδώσει αστική ή ποινική ευθύνη, δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τη Δευτέρα. Το τμήμα θα καθορίσει έως τις 20 Σεπτεμβρίου ποιες συναλλαγές με την TikTok και τη μητρική ByteDance Ltd θα απαγορεύονται στις ΗΠΑ. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταχώρησε την ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, όπου ένας ομοσπονδιακός δικαστής είχε προγραμματίσει να ακούσει επιχειρήματα την Τρίτη (15/9) σχετικά με αίτημα ενός υπαλλήλου της TikTok να απαγορεύσει το διάταγμα του Trump στις 6 Αυγούστου καθώς αμφισβητείται η νομιμότητά του. Αργά τη Δευτέρα (14/9), η ακρόαση αφαιρέθηκε από το ημερολόγιο του δικαστηρίου χωρίς εξήγηση. 

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει ανάγκη προσωρινής περιοριστικής εντολής, διότι οι υπάλληλοι της TikTok δεν πρέπει να φοβούνται ότι οι δουλειές τους θα καταστούν παράνομες. 

Η καταχώρηση δεν αφορά το ενδιαφέρον της Oracle Corp για την απόκτηση της TikTok. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η TikTok καθώς και το WeChat, μια άλλη εφαρμογή που ανήκει στην Κίνα, αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, επειδή το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εφαρμογές για να διαδώσει παραπληροφόρηση, να λογοκρίνει ειδήσεις που είναι επικριτικές για την Κίνα και να κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. 

Edvard Pettersson 
 
2854
Thumbnail