Ισπανία: Ο πληθωρισμός επιταχύνεται απροσδόκητα, πίεση στην ΕΚΤ

Ανήλθε στο 8,5% τον Μάιο από 8,3% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Aπροσδόκητη επιτάχυνση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, συγκρατώντας τις ελπίδες ότι η άνοδος των τιμών ρεκόρ της ευρωζώνης κορυφώνεται, ενώ παράλληλα, αυξάνεται η πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δράσει.

Η ετήσια επιτάχυνση — στο 8,5% τον Μάιο από 8,3% έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα εναρμονισμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης — ήρθε καθώς οι αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων αντιστάθμισαν τη χαλάρωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που οδήγησαν τον πληθωρισμό σε ρεκόρ σε ολόκληρη την ήπειρο εδώ και μήνες. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει στο 8,3%.

Ο δείκτης που εξαιρεί ευμετάβλητα είδη όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια επιταχύνθηκε στο 4,9%.

Οι αριθμοί προσφέρουν μια πρώτη ματιά στις τάσεις στην ευρωζώνη των 19 μελών, με τα γερμανικά στοιχεία -που αναμένονται αργότερα τη Δευτέρα- να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 8,1% και το Βέλγιο επίσης να δημοσιεύσει στοιχεία για τον Μάιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ετοιμάζονται να αυξήσουν το κόστος δανεισμού τον Ιούλιο και να τερματίσουν τα αρνητικά επιτόκια στην επόμενη απόφαση του Σεπτεμβρίου. Ενισχύοντας αυτό το σχέδιο, που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις αποτελούν «ρυθμό αναφοράς».

Καθώς η Ισπανία βλέπει τον πληθωρισμό να πλησιάζει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Μάρτιο, η κυβέρνηση ανακοινώνει τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου περιορισμού των τιμών του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μια κίνηση που λέει ότι θα αμβλύνει αμέσως την ανοδική πίεση στις τιμές.

newmoney.gr

 
4779