Ιταλία: Γιατί η επιλογή ΥΠΟΙΚ δεν μοιάζει με άλλη από το παρελθόν

Ο 55χρονος Τζιανκάρλο Τζορτζέτι έρχεται σε αντίθεση με τους προηγούμενους κατόχους της θέσης

Ο διορισμός του Τζιανκάρλο Τζορτζέτι προμηνύετα να είναι ένα διαφορετικό είδος υπουργού Οικονομικών από αυτό που έχουν συνηθίσει οι Ιταλοί, καθώς αναλαμβάνει έναν από τους πιο κομβικούς ρόλους στην πολιτική της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο 55χρονος πολιτικός βετεράνος και αναπληρωτής αρχηγός του δεξιού κόμματος Λέγκα θεωρείται αξιόπιστος γιατί υπηρέτησε στην κυβέρνηση του προκατόχου της Τζόρτζια Μελόνι, του Μάριο Ντράγκι. Αλλά έρχεται σε αντίθεση με τους προηγούμενους κατόχους της θέσης καθώς δεν είναι ούτε πρώην ακαδημαϊκός, ούτε προϊόν της τεχνοκρατικής ελίτ της Ιταλίας.

Αυτή η διαφορά στο γενεαλογικό και το πολιτικό υπόβαθρο του Τζορτζέτι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ισορροπίας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, μιας τριμερούς συμμαχίας που αποτελείται από τους Fratelli D’Italia της Μελόνι, τη Λέγκα και την Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Εν τω μεταξύ, ο ρόλος που είχε στο υπουργικό συμβούλιο Ντράγκι μπορεί να προσφέρει κάποια σιγουριά στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο Τζορτζέτι, ο οποίος αναδείχθηκε ως συμβιβαστικός υποψήφιος μετά από εβδομάδες πολιτικών παζαριών, θα πρέπει να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μέσα από μια ενεργειακή κρίση που απειλεί να προκαλέσει ύφεση. Θα αντιμετωπίσει ένα βουνό χρέους που αντιστοιχεί στο περίπου 150% του ΑΕΠ, το οποίο έχει γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ομολόγους του στις πρωτεύουσες της περιοχής.

«Για έναν πολιτικό, όσο μετριοπαθής και καλοπροαίρετος και αν είναι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσφέρει και να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις», ανέφερε ο αναλυτής της JP Morgan Securities, Μάρκο Πρωτόπαπα, σε σημείωμα προς τους πελάτες του την Πέμπτη.

Ο Τζορτζέτι δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τη θέση αυτή. Η Μελόνι αρχικά δυσκολεύτηκε να βρει μια διεθνώς αξιόπιστη προσωπικότητα για να κατευνάσει τις ανησυχίες τόσο των επενδυτών όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα αποχώρησε από την κούρσα και οι εταίροι του συνασπισμού ήθελαν μια αλλαγή από τον σημερινό υπουργό Ντανιέλε Φράνκο, οπότε η προσοχή άρχισε να επικεντρώνεται στον Τζορτζέτι.

Ως υπουργός Ανάπτυξης, εργάστηκε για να επιτύχει όλους τους στόχους του υπουργείου του που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει τα μετρητά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ταμείου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ψηφιακή μετάβαση. Πιο πρόσφατα, παλεύει με το πώς να βοηθήσει στην προστασία των ιταλικών επιχειρήσεων από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.

1

Κάθε ένας από τους 10 προκατόχους του από τότε που δημιουργήθηκε η θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με συγχώνευση ρόλων το 2001 ήταν είτε πρώην ακαδημαϊκοί είτε αξιωματούχοι που αποσπάστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ιταλίας.

Ο Τζορτζέτι μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά αυτό που έχει κοινό με τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς είναι ότι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, όπου απέκτησε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων.

Στη δεκαετία του 1990, ήταν μέλος του ακροδεξιού κινήματος νεολαίας Fronte della Gioventu, συνδεδεμένο με την ιταλική Movimento Sociale, η οποία είναι η ίδια πολιτική οργάνωση στην οποία θα ενταχθεί η Μελόνι κατά την ίδια δεκαετία.

Προηγουμένως ήταν επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου και ήταν επίσης υφυπουργός για τη διοίκηση του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.

Αυτό τον καθιστά ικανό να αναλάβει και πολιτικό ρόλο στην κυβέρνηση. Ο διορισμός του είναι μια νίκη για τη Λέγκα, αν και όχι τόσο για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος συχνά βρισκόταν σε αντίθεση με τον πιο μετριοπαθή Τζορτζέτι.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό στη Βόρεια Ιταλία κοντά στη λίμνη Βαρέζε, στα ελβετικά σύνορα. Ο πατέρας του ήταν ψαράς και η μητέρα του εργαζόταν σε κλωστοϋφαντουργία.

Παντρεμένος με μία κόρη, ο Τζορτζέτι είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου τόσο της τοπικής ομάδας του Varese Calcio όσο και της αγγλικής Σαουθάμπτον, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: Bloomberg

 
5112