H εμφάνιση του Conte στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψήφο μομφής κατά της κυβέρνησης ή σε παραίτησή του

Οι Ιταλοί βουλευτές κάλεσαν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να εμφανιστεί ενώπιον της γερουσίας στις 20 Αυγούστου, ως απάντηση του κοινοβουλίου στην κυβερνητική κρίση που διέπει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ενώ η εμφάνιση του Conte την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από το κοινοβούλιο, υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα, όπως η παραίτησή του ή περαιτέρω καθυστερήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini πιέζει για μια γρήγορη ψήφο μομφής που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα επιτρέψει στη Λέγκα να εδραιώσει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η συνέχεια θα αποφασιστεί τελικά από τον πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος μπορεί να επιδιώξει να σχηματίσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο ή να καλέσει γενικές εκλογές.

«Απευθύνομαι στην αξιοπρέπεια αυτού του δωματίου, μπορεί να έχουμε διαφορετικές θέσεις, μπορώ να κάνω κάτι εναντίον κάποιων από εσάς, δεν είμαι τέλειος, κάνω πολλά λάθη», είπε ο Salvini μιλώντας στο Κοινοβούλιο. «Αλλά ποτέ δεν φοβόμουν να ψηφίσω».

Η κυβέρνηση Conte, μια συμμαχία μεταξύ του της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, έχει υποστεί ρήξη από τις διαφωνίες πολιτικής από τότε που σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο. Η κυρίαρχη θέση του Salvini στις δημοσκοπήσεις σημαίνει ότι πιθανότατα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Με τη Λέγκα να φτάνει ένα ποσοστό 40%, στις δημοσκοπήσεις, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να δει τον Salvini να κερδίζει μια καθαρή πλειοψηφία στην άνω και κάτω Βουλή από μόνος του, αν και μια προεκλογική συμμαχία με τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας μπορεί να προσφέρει περισσότερη άνεση. Αν προσθέσει κανείς και την Forza Italia του Μπερλουσκόνι στη συμμαχία, ο Salvini μπορεί να πάρει ακόμη και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων,  Luigi Di Maio διεξάγει συνομιλίες με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σε μια προσπάθεια σχηματισμού μιας «θεσμικής» κυβέρνησης που θα μπορούσε να γεμίσει το κενό μετά μια πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης αν παραιτηθεί ο Conte. Ο Di Maio δήλωσε σε βίντεο στο Facebook τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες του Salvini να ρίξει την κυβέρνηση είναι παράλογες και κάλεσε τον Salvini και άλλους υπουργούς της Λέγκα να παραιτηθούν.

 
1202
Thumbnail

Δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας για την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, λέει η JPMorgan Chase & Co. Οι μετοχές θα αναρριχηθούν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Οι μετοχές σε ολόκληρο τον κόσμο υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν η βασική καμπύλη αποδόσεων των 2ετών και 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αναστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, προκαλώντας φόβους για οικονομική ύφεση. Αλλά αυτή η διόρθωση είναι πιθανό να είναι σύντομη και οι μετοχές των ΗΠΑ θα ανακάμψουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως λένε οι αναλυτές της JPMorgan με επικεφαλής τον Mislav Matejka, καθώς τα κίνητρα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες καθησυχάζουν τις ανησυχίες για επιβράδυνση.

Ακόμη και αν ο γνωστός προάγγελος της ύφεσης αποδειχθεί σωστός (σ.σ η καμπύλη αποδόσεων), η JPMorgan λέει ότι οι επενδυτές θα έχουν ακόμα χρόνο να αποκομίσουν περαιτέρω κέρδη, αφού οι αναστροφές της καμπύλης αποδόσεων στο παρελθόν προηγήθηκαν της οικονομικής ύφεσης έως και κατά 17 μήνες. Η απόδοση των μετοχών παρέμεινε κατά μέσο όρο περίπου στο 10% στους 12 μήνες μετά από μια αναστροφή της καμπύλης, σύμφωνα με την JPMorgan.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι, μετά τη διόρθωση του Αυγούστου, οι μετοχές θα φτιάξουν νέα υψηλά επίπεδα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan. «Αυτή η εξέλιξη, ενισχύει τις πιθανότητες για δυνητική κορύφωση της αγοράς σε αυτόν τον κύκλο, το καλοκαίρι του 2020».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι στο παρελθόν η αντιστροφή της καμπύλης ήταν ένα σημάδι της υπερβολικής αύξησης των πραγματικών επιτοκίων, της επιδεινούμενης αγοράς εργασίας και των αυστηρότερων όρων δανεισμού. Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση είναι το αντίθετο, με τα πραγματικά επιτόκια μόλις να υπερβαίνουν το μηδέν.

«Η αντιστροφή της καμπύλης μπορεί να είναι μία ένδειξη ακραίας νευρικότητας στην αγορά προς το παρόν, παρά μίας ένδειξη ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν σε ύφεση», υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

article 1