H εμφάνιση του Conte στο κοινοβούλιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψήφο μομφής κατά της κυβέρνησης ή σε παραίτησή του

Οι Ιταλοί βουλευτές κάλεσαν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte να εμφανιστεί ενώπιον της γερουσίας στις 20 Αυγούστου, ως απάντηση του κοινοβουλίου στην κυβερνητική κρίση που διέπει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ενώ η εμφάνιση του Conte την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από το κοινοβούλιο, υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα, όπως η παραίτησή του ή περαιτέρω καθυστερήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Matteo Salvini πιέζει για μια γρήγορη ψήφο μομφής που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα επιτρέψει στη Λέγκα να εδραιώσει τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ωστόσο, η συνέχεια θα αποφασιστεί τελικά από τον πρόεδρο Sergio Mattarella, ο οποίος μπορεί να επιδιώξει να σχηματίσει ένα εναλλακτικό κυβερνητικό συνασπισμό στο κοινοβούλιο ή να καλέσει γενικές εκλογές.

«Απευθύνομαι στην αξιοπρέπεια αυτού του δωματίου, μπορεί να έχουμε διαφορετικές θέσεις, μπορώ να κάνω κάτι εναντίον κάποιων από εσάς, δεν είμαι τέλειος, κάνω πολλά λάθη», είπε ο Salvini μιλώντας στο Κοινοβούλιο. «Αλλά ποτέ δεν φοβόμουν να ψηφίσω».

Η κυβέρνηση Conte, μια συμμαχία μεταξύ του της Λέγκα και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, έχει υποστεί ρήξη από τις διαφωνίες πολιτικής από τότε που σχηματίστηκε πριν από ένα χρόνο. Η κυρίαρχη θέση του Salvini στις δημοσκοπήσεις σημαίνει ότι πιθανότατα θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ <<<

Με τη Λέγκα να φτάνει ένα ποσοστό 40%, στις δημοσκοπήσεις, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσε να δει τον Salvini να κερδίζει μια καθαρή πλειοψηφία στην άνω και κάτω Βουλή από μόνος του, αν και μια προεκλογική συμμαχία με τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας μπορεί να προσφέρει περισσότερη άνεση. Αν προσθέσει κανείς και την Forza Italia του Μπερλουσκόνι στη συμμαχία, ο Salvini μπορεί να πάρει ακόμη και την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων,  Luigi Di Maio διεξάγει συνομιλίες με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα σε μια προσπάθεια σχηματισμού μιας «θεσμικής» κυβέρνησης που θα μπορούσε να γεμίσει το κενό μετά μια πιθανή κατάρρευση της κυβέρνησης αν παραιτηθεί ο Conte. Ο Di Maio δήλωσε σε βίντεο στο Facebook τη Δευτέρα ότι οι προσπάθειες του Salvini να ρίξει την κυβέρνηση είναι παράλογες και κάλεσε τον Salvini και άλλους υπουργούς της Λέγκα να παραιτηθούν.

 
1760
Thumbnail

(Bloomberg) - Η Δανέζικη Αστυνομίας έχει θέσει υπό κράτηση περίπου 20 άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για σχεδιασμό τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.

ad1mobile

Οι ύποπτοι είχαν «τόσο την πρόθεση όσο και την ικανότητα» να διεξάγουν τρομοκρατική επίθεση, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη (11/12) ο Flemming Drejer, Επικεφαλής Αστυνομικός Επιθεωρητής και Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών της Δανίας.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Τα σχόλια ακολούθησαν μια δήλωση της Αστυνομίας νωρίτερα την Τετάρτη προειδοποιώντας το κοινό ότι οι αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα εν μέσω ανησυχίας ότι «σχεδιάστηκε μια τρομοκρατική επίθεση με ισλαμικό κίνητρο».

Πολλές αστυνομικές επιδρομές αποκάλυψαν υλικά που χρησιμοποιούνται σε εκρηκτικά και πυροβόλα όπλα.  Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα ήταν ο στόχος οποιασδήποτε επίθεσης.

article 1