Ιταλία: Σχεδιάζει κέντρα παραγωγής εμβολίων

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», σημείωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της χώρας για τα φάρμακα

Σε συζητήσεις για τη δημιουργία κέντρων παραγωγής εμβολίων στην Ιταλία βρίσκεται η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιταλικού οργανισμού φαρμάκων.

Ο Νικόλα Μαγκρίνι, επικεφαλής της Ιταλικής Υπηρεσίας Φαρμάκων (AIFA), δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το έργο με 200 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 θα είναι ένα από αυτά που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει ποιο θα είναι αυτό.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο», δήλωσε ο 59χρονος Μαγκρίνι, ο οποίος είχε αποτελέσει μέλος του επιστημονικού προσωπικού στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Ο στόχος είναι να ξεκινήσει η παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο», είπε, προσθέτοντας ότι η παραγωγή «θα είναι από την αρχή έως το τέλος».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η προσπάθεια της Ιταλίας να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή έρχεται να προστεθεί στις εντεινόμενες πιέσεις που ασκεί ο Ντράγκι στους παρασκευαστές των φαρμάκων προκειμένου να επιταχύνουν την παράδοση εμβολίων, μιλώντας τακτικά με διευθυντικά στελέχη προς αναζήτηση πρόσθετων προμηθευτών και επιτάχυνσης των παραδόσεων των εμβολίων, σύμφωνα με αξιωματούχους

Εν μέσω σκληρού lockdown με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, ο στόχος της κυβέρνησης για 500.000 εμβολιασμούς την ημέρα μέχρι το τέλος Απριλίου μοιάζει να απομακρύνεται. Η Ιταλία υστερεί από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, όσον αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού κυρίως λόγω καθυστερήσεων από την AstraZeneca.

Οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εμβολιασμού προκάλεσαν εντάσεις στις σχέσεις με του επικεφαλής των περιφερειών. Ο Βιτσέντζο ντε Λούκα, περιφερειάρχης της περιοχής της Νάπολης, δήλωσε ότι θα μποϊκοτάρει τις συναντήσεις με την κυβέρνηση της Ρώμης εάν δεν λάβει 200.000 δόσεις που του έχει υποσχεθεί μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα παραγωγής εμβολίων στην Ιταλία θα καθοριστούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Μαγκρίνι. Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο στόχος της κυβέρνησης για μισό εκατομμύριο ημερήσιους εμβολιασμούς είναι ακόμη εφικτός. «Η ικανότητά μας να φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο περιορίστηκε κυρίως από τον περιορισμένο αριθμό διαθέσιμων εμβολίων». Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία επίτευξης του στόχου, η Ιταλία στοχεύει στην πραγματοποίηση περίπου 315.000 εμβολιασμών καθημερινά μεταξύ 16 και 22 Απριλίου.

Ο Μαγκρίνι δήλωσε η ιταλική υπηρεσία φαρμάκων έχει δώσει στην κυβέρνηση ένα είδος έγκρισης για να επεκτείνει το χρονικό διάστημα από την πρώτη δόση του εμβολίου στις 42 ημέρες για τα εμβόλια Pfizer-BioNtech και Moderna από 21 και 28 ημέρες, αντίστοιχα. Πρόσθεσε όμως ότι το μικρότερο διάστημα παραμένει προτιμότερο. Εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη διεθνούς συνεργασίας για την προμήθεια των δόσεων των εμβολίων, κάνοντας λόγο για «απληστία ορισμένων χωρών (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ισραήλ), ως προς τα εμβόλια».

«Νομίζω ότι όλοι θα έπρεπε να είμαστε πιο ενωμένοι σε μια παγκόσμια προσπάθεια παρά χώρα να ενεργεί μόνη της για την εξασφάλιση εμβολίων, χωρίς καμία αίσθηση αλληλεγγύης», δήλωσε ο Μαγκρίνι.

Πηγή: Newmoney.gr/Bloomberg

 
3575