Ιταλία/Κορωνοϊός: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση Κόντε 

Τα σχεδόν 20.000 νέα κρούσματα επαναφέρουν το φάσμα του lockdown

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού ΤΖουζέπε Κόντε εξετάζει να περιορίσει τις ώρες λειτουργίας για μπαρ και εστιατόρια και να κλείσει χώρους διασκέδασης, γυμναστήρια και πισίνες, σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που βρίσκεται στο γραφείο του.

Θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των ταξιδιών. Η κυβέρνηση ενδέχεται να εγκρίνει την πρόταση τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τις ζυμώσεις στην κυβέρνηση.

Η Ιταλία, το αρχικό ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας, κατάφερε να περιορίσει τις λοιμώξεις με ένα αυστηρό, εθνικό lockdown.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Αλλά η χαλάρωση αυτών των περιορισμών σε συνδυασμό με τα άτομα που ταξίδεψαν κατά τη θερινή περίοδο συνέβαλαν σε ένα νέο κύμα κρουσμάτων που απειλεί να κατακλύσει και πάλι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εάν δεν ελεγχθεί.

Παρόλα αυτά οι Ιταλοί έχουν αρχίσει να παραβιάζουν τους περιορισμούς, ενώ η τελευταία απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη της Νάπολης προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις την Παρασκευή.

Τα προτεινόμενα μέτρα κλειδώματος της Ιταλίας
-Μπαρ, εστιατόρια που θα κλείσουν στις 6 μ.μ. τις καθημερινές, τις Κυριακές

-Κλείσιμο κινηματογράφων, θεάτρων, γυμναστηρίων και πισινών

-Θα κλείσουν επίσης καζίνο, αίθουσες μπίνγκο και αίθουσες παιχνιδιών

-Οι Ιταλοί καλούνται να μην μετακινηθούν έξω από τους δήμους κατοικίας τους

-Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά εάν μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων

-Τα σχολεία και οι χώροι εργασίας θα παραμείνουν ανοιχτοί

Ο Κόντε απέκλεισε επανειλημμένα ένα νέο εθνικό Lockdown, αλλά οι επιλογές εξαντλούνται, καθώς τα πιο χαλαρά περιοριστικά μέτρα δεν κατάφεραν να περιορίσουν την τελευταία εξάπλωση.

Οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν με νέο ρεκόρ 19.644 το Σάββατο ενώ υπάρχουν περισσότερα από 1.100 άτομα βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Νέα οικονομικά μέτρα
Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να υιοθετήσει νέα μέτρα στήριξης για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων του ιού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτο Γκουαλιτιέρι.

Η κυβέρνηση εξετάζει διάταγμα έκτακτης ανάγκης ύψους 4 έως 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επεκτείνει τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και αποτροπής των απολύσεων, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Την Παρασκευή, ο Βιντσέντζο Ντε Λούκα, κυβερνήτης της επαρχίας της Καμπανίας, ζήτησε να υπάρξει νέο εθνικό lockdown και είπε ότι σύντομα θα επιβάλει κάτι ανάλογο στην περιοχή του, με πρωτεύουσα τη Νάπολη.

«Είμαστε ένα βήμα μακριά από μια τραγωδία, δεν θέλουμε να δούμε φέρετρα στους δρόμους», είπε.

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση του Ντε Λούκα την Παρασκευή, διαδηλωτές χύθηκαν στους δρόμους της Νάπολης και προκάλεσαν ζημιές σε αστυνομικά οχήματα με εκρηκτικά.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
3322
Thumbnail