JPMorgan: H οικονομική ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2023

Την αισιοδοξία του ότι η πανδημία θα τελειώσει και η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, εξέφρασε ο Jamie Dimon  διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι με τις σημαντικές αποταμιεύσεις, τα νέα οικονομικά κίνητρα, τις ελλειμματικές δαπάνες, τα επιπλέον προγράμματα QE, ένα νέο πιθανό νομοσχέδιο για τις υποδομές, ένα επιτυχημένο εμβόλιο και γενικότερα την ευφορία για το τέλος της πανδημίας, η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ακμάσει», δήλωσε ο CEO της JPMorgan Chase στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους. «Αυτή η έκρηξη θα μπορούσε εύκολα να διαρκέσει μέχρι το 2023.»

Τα άνευ προηγουμένου κρατικά προγράμματα διάσωσης έχουν αμβλύνει την ανεργία και απέτρεψαν την περαιτέρω οικονομική επιδείνωση, σύμφωνα με τον Dimon, ο οποίος είπε ότι οι τράπεζες εισήλθαν στην κρίση ισχυρές και ικανές να βοηθήσουν τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Kαθώς οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα οικονομικά κίνητρα των ΗΠΑ, δημιούργησαν αποθέματα έναντι μελλοντικών απωλειών από δάνεια και σημείωσαν καλές αποδόσεις στα stress tests, εξήγησε.

Ο Dimon αναφέρθηκε επίσης τους Αμερικανούς καταναλωτές, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα οικονομικά κίνητρα για να μειώσουν το χρέος στο χαμηλότερο επίπεδο 40 ετών, και προχώρησαν σε αποταμιεύσεις, εξέλιξη που τους δίνει -όπως και στις εταιρείες- ένα «εξαιρετικό» ποσό για δαπάνες, μόλις λήξουν τα lockdowns.

Ο τελευταίος γύρος ποσοτικών μέτρων χαλάρωσης θα δημιουργήσει περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις σε τράπεζες των ΗΠΑ, ένα μέρος των οποίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δανεισμούς, είπε.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Στα 65 χρόνια του, ο Dimon θεωρείται το πιο εξέχον στέλεχος του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως, και θεωρείται εκπρόσωπος του κλάδου, καθώς ηγείται ενός κολοσσού τόσο της Wall Street όσο και του δανεισμού των καταναλωτών. Βρίσκεται στην κορυφή της JP Morgan από τα τέλη του 2005 και είναι ο μόνος διευθύνων σύμβουλος που παραμένει ακόμα στο τιμόνι, αφού κατεύθυνε την τράπεζα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Η 65 σελίδων επιστολή είναι η μεγαλύτερη που έχει στείλει ο Dimon, μετά από την σύντομη περυσινή, την οποία απέστειλε λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου επέστρεψε στα καθήκοντα του μετά από μία εγχείρηση καρδιάς.

Όπως πάντα, έχει μεγάλο εύρος, αγγίζει θέματα από τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις μέχρι την Κίνα και άλλα θέματα όπως η ανισότητα και ο θεσμικός ρατσισμός.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η απειλή του ανταγωνισμού
Ο Dimon, ο οποίος δημιούργησε την μεγαλύτερη και πιο επικερδής τράπεζα στην ιστορία, προειδοποίησε επίσης του μετόχους για την επιρροή της τεχνολογίας στον τραπεζικό κλάδο. Οι λεγόμενες σκιώδεις τραπεζικές οντότητες (shadow banks) κερδίζουν έδαφος, εξήγησε. Οι παραδοσιακές τράπεζες θα καταλήξουν να έχουν συρρικνωμένο ρόλο στο χρηματοοικονομικό σύστημα.

«Οι τράπεζες έχουν τεράστιες ανταγωνιστικές απειλές – από σχεδόν κάθε γωνία», είπε. «Η Fintech και η Big Tech είναι εδώ… !»

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας είναι αξιοθαύμαστες, προσφέροντας εύχρηστα, γρήγορα και έξυπνα προϊόντα, είπε. Οι shadow banks – μια ομάδα που περιλαμβάνει επενδυτικά funds και διαδικτυακές πλατφόρμες που προσφέρουν χρηματοδότηση σε εταιρείες και καταναλωτές – κερδίζουν επίσης μερίδιο αγοράς.

«Ενώ είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι η JPMorgan Chase μπορεί να αναπτυχθεί και να κερδίσει μια καλή απόδοση για τους μετόχους της, ο ανταγωνισμός θα είναι έντονος και πρέπει να γίνουμε γρηγορότεροι και να είμαστε πιο δημιουργικοί», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος. «Οι εξαγορές είναι το μέλλον μας και το fintech είναι ένας τομέας στον οποίο ορισμένα από τα μετρητά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν».

Πηγή: Bloomberg/mononews

 
3467