Καραντίνα: Οι κοινοί θνητοί σπίτι τους, οι πλούσιοι… στα 5άστερα

5άστερα που μετατρέπονται σε καταφύγια από τον κορωνοϊό

Κλειστά σύνορα, αναστολή διεθνών πτήσεων, ενεργοποίηση υποχρεωτικής καραντίνας σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πολίτες καθηλωμένοι αναγκαστικά στα σπίτια τους ή εγκλωβισμένοι σε άλλες χώρες. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα των ημερών που διανύουμε. Και υπάρχουν και λίγοι που κινούνται εκτός πλαισίου. Είναι οι άνθρωποι που έμειναν στα μέρη που τους βρήκε η εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως απομακρυσμένα πεντάστερα ξενοδοχεία.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Πολλοί από τους επισκέπτες μας έχουν επιλέξει να παρατείνουν την παραμονή τους κατά μια ή δυο εβδομάδες ή μέχρι νεοτέρας» ανέφερε ο Kevin Wendle, ιδιοκτήτη του Hotel Esencia στη Riviera Maya, του Μεξικού. Αυτό ξεκίνησε ακόμα και πριν την ανακοίνωση της Παρασκευής 20 Μαρτίου ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και του Μεξικού θα περιορίσουν τα ταξίδια εκτός συνόρων.

Τώρα, όπως εξηγεί, οι ταξιδιώτες που ήταν επιφυλακτικοί στο να σπεύσουν σε πολυσύχναστα αεροδρόμια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πρακτικά αναγκάστηκαν να παρατείνουν τις διακοπές τους.

Με μόλις 43 δωμάτια σε έκταση 50 εκταρίων, το Hotel Esencia έχει τη φήμη εντός δημοφιλούς καταφυγίου για αστέρες του Χόλιγουντ.

Μέχρι την Παρασκευή, 30 από τους 35 επισκέπτες που μένουν αυτή τη στιγμή στο ξενοδοχείο σχεδίαζαν να παραμείνουν εκεί επ’ αόριστον. Το ξενοδοχείο που φυσιολογικά χρεώνει πάνω από 1.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση, προσφέρει έκπτωση 30% σε εκείνους που παρατείνουν τη διαμονή τους και 40% σε εκείνους που θα παραμείνουν για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.

Η Adriana Ching, 34χρονη δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη, παρέτεινε τη διαμονή της όταν άκουσε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του αμερικανικού ΥΠΕΞ . Όπως λέει, «προτίμησα να είμαι εδώ από το σπίτι μου στη Νέα Υόρκη. Νοιώθω πιο ασφαλής σε αυτόν τον φυσικό παράδεισο, μακριά από όλα».

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το Μεξικό έχει καταγράψει 316 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και δεν έχει ακόμα θεσπίσει συγκεκριμένες στρατηγικές ελέγχου ή περιορισμού.

Ο Ryan Cook κάτοικος Τορόντο, αποφάσισε να παραμείνει εκεί επ’ αόριστον με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του, ηλικίας 11, 14 και 16, αφού έκλεισαν και τα σχολεία και μπορεί να λείψει και ο ίδιος από τη δουλειά του και να εργάζεται εξ αποστάσεως. Όπως λέει του φαίνεται πιο υπεύθυνο να καθίσει εκεί από το να πάει σε ένα συνωστισμένο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το Esencia δεν είναι το μοναδικό 5άστερο που μετατρέπεται σε καταφύγιο από τον κορωνοϊό. Το ίδιο έγινε και με το Jumby Bay, ένα all inclusive πολυτελές θέρετρο 40 δωματίων σε ιδιωτικό νησί δυο μίλια από την ακτή της Αντίγουα. ΟΙ σουίτες εκεί ξεκινούν από τα $1.895 ανά διανυκτέρευση.

Το Jumby Bay

Όπως λέει η επικεφαλής μάρκετινγκ «οι πελάτες θέλουν να κρυφτούν από αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο».

Όπως επίσης αναφέρει το ταξιδιωτικό γραφείο Steppes Travel, έχει πολλούς πελάτες που αποφάσισαν να παραμείνουν σε μέρη, όπως το Cape Grace στο Κέιπ Τάουν.

Όπως λέει ο γενικός δ/ντής Will Oakley, ο γενικός διευθυντής του  Cobblers Cove, που έχει 40 σουίτες στα νησιά Μπαρμπέιντος, η ιδέα είχε μια λογική μέχρι πρότινος.

«Το να επιστρέφεις στην πατρίδα σημαίνει καραντίνα», αναφέρει «και αν οι πελάτες μπορούν να μείνουν εδώ περισσότερο, ακόμα και για έναν – δύο μήνες, θα το κάνουν». Το κόστος στο συγκεκριμένο θέρετρο θα ανέλθει σε 13.500 δολ. χωρίς φαγητό και άλλα έξοδα.

Υπάρχει όμως και η θεωρία ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να περιορίζουν την εξάπλωση του ιού και αυτό αποτελεί ακόμα ένα «όπλο» στη φαρέτρα των ξενοδόχων προκειμένου να κρατήσουν περισσότερο τους πελάτες τους.

Κι ενώ τα ξενοδοχεία στις ΗΠΑ δέχονται πλήγμα από ακυρώσεις της τάξης του 1,4 δισ. δολ. την εβδομάδα, οι λίγοι τυχεροί εξακολουθούν να κινούνται αν και με τα δεδομένα της χαμηλής σεζόν. Αυτό βέβαια που παραμένει υπ’ευθύνη τους είναι η ασφάλεια πελατών και προσωπικού και γι’ αυτό λαμβάνουν κάποια μέτρα προφύλαξης, όπως απολύμανση των χώρων (από πόρτες μέχρι αποσκευές) κάθε μια ώρα, απολυμαντικό στους πελάτες με το που μπαίνουν στο εστιατόριο, μείωση προσωπικού με εθελοντικές άδειες μια εβδομάδα κάθε μήνα εκ περιτροπής.

Όπως λέει ξενοδόχος στις Μπαχάμες, «σχεδόν το μισό από το ΑΕΠ μας προέρχεται από τον τουρισμό. Μπορούμε και να κρατήσουμε ασφαλείς τους επισκέπτες μας και να βοηθήσουμε την οικονομία. Είναι μια περίπτωση win win»

 
2262
Thumbnail

Η Tesla ανακοίνωσε την προσωρινή μείωση στους μισθούς των εργαζομένων της έως και 30% από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να μειώσει τα κόστη της, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει την εταιρεία του Έλον Μασκ σε αναστολή μεγάλου μέρους των δραστηριότητων της.

ad1mobile

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που επικαλείται το Bloomberg, οι μειώσεις στις ΗΠΑ είναι κλιμακωτές και προβλέπουν μείωση κατά 30% σε εκείνους που κατεχουν θέση αντιπροέδου και άνω, 20% μείωση για τους διευθυντές και 10% μείωση για τους υπόλοιπους. Ανάλογες θα είναι και οι μειώσεις για τους εργαζόμενους εκτός των ΗΠΑ. Οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και δεν δεν εργάζονται σε θέσεις κρίσιμης σημασίας για την εταιρεία θα τεθούν σε καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών, διατηρώντας όμως τα οφέλη της υγειονομικής περίθαλψης.

Με τις κινήσεις αυτές η Tesla προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των εταιρειών που μειώνουν το κόστος εργασίας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Η Tesla όδευε στην αύξηση της παραγωγής του crossover Model Y, στην ενίσχυση της παραγωγής στο νέο της εργοστάσιο της στη Σαγκάη και στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στα περίχωρα του Βερολίνου όταν εκδηλώθηκε το ξέσπασμα της επιδημίας.

«Αυτή είναι μια κοινή θυσία σε όλη την εταιρεία που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε η Tesla στο σημείωμα, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Σχέδιο επαναλειτουργίας

Η Tesla συμφώνησε να διακόψει την παραγωγή της στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, κατόπιν των συστάσεων των αρχών και εκτιμά ότι θα επαναλειτουργήσει τις εγκαταστάσεις της στις ΗΠΑ στις 4 Μαΐου, σύμφωνα με το σημείωμα.

Ακόμα όμως και μετά το άνοιγμα των εγκαταστάσεών της, η Tesla θα χρειαστεί πιυθανότα περίπου δύο εβδομάδες για επανέλθει η παραγωγή της σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της Credit Suisse. Η εταιρεία είχε περίπου 30.000 αυτοκίνητα στην καταγραφή εμπορευμάτων της του τέλους του πρώτου τριμήνου, τα οποία θεωρούνται αρκετά για να καλύψουν την εξασθενημένη ζήτηση.

Η Tesla απασχολεί περίπου 56.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με πρόσφατο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλη την εταιρεία. Το μοναδικό εργοστάσιο συναρμολόγησης της Tesla στις ΗΠΑ βρίσκεται στο Fremont της Καλιφόρνια, όπου οι ισχύουσες οδηγίες για αποφυγή μετακινήσεων και παραμονή στο σπίτι διαρκούν έως τις 3 Μαΐου.

Οι αναπροσαρμογές μισθών και οι παροχές μετοχών θα τεθούν σε αναμονή, σύμφωνα με το υπόμνημα. Οι περικοπές των αμοιβών αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, ενώ σε εκείνους που θα δοθούν άδειες άνευ αποδοχών πιθανότατα θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν στις δουλειές τους στις 4 Μαΐου.

Νεβάδα, Σαγκάη

Στο εργοστάσιο της στην Νεβάδα, η Tesla έχει μειώσει το προσωπικό της κατά 75%, σύμφωνα με στοιχεία της πολιτείας. Η εγκατάσταση παράγει μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες σε συνεργασία με την Panasonic Corp.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, εν τω μεταξύ, επανάκμψε μετά την αναστολή λειτουργίας του λόγω του ιού πολύ πιο γρήγορα από άλλες εταιρείες στη βιομηχανία με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του το εργοστάσιο ξεπέρασε την παραγωγική δυνατότητα που είχε σημειώσει πριν το κλείσιμο, φθάνοντας σε εβδομαδιαία παραγωγή 3.000 αυτοκινήτων, σύμφωνα με ανακοινώσεις της εταιρείας.

Η Tesla σχεδιάζει επίσης να επεκτείνει την παραγωγή της στην Κίνα, εισάγοντας ένα sedan Model 3 με μεγαλύτερη εμβέλεια αυτονομίας που κατασκευάζεται τοπικά και αναμένεται να εισαχθεί στην αγορά άμεσα σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

ad2mobile

Οι μετοχές της Tesla καταγράφουν αύξηση κατά 30% στο έτος παρά τη σημαντική μείωση που έχουν υποστεί από τα υψηλά των $ 917,42 στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πηγή: Nemwoney.gr/Bloomberg

article 1