«Καρφιά» σπόντες στο debate για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι εξαπέλυσαν τις πιο καυστικές και προσωπικές επιθέσεις κυρίως έναντι του Μάικλ Μπλούμπεργκ

Ο Μάικ Μπλούμπεργκ συνεχίζει τον εκλογικό του αγώνα βασισμένο στο τρίπτυχο «δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης και φιλάνθρωπος», προκειμένου να πείσει τους δύσπιστους Δημοκρατικούς ότι είναι αυτός που μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης, οι αντίπαλοί του επιχείρησαν να ανατρέψουν αυτό το τρίπτυχο για να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι ο Μπλούμπεργκ δεν είναι κατάλληλος για τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι εξαπέλυσαν τις πιο καυστικές και προσωπικές επιθέσεις της εκστρατείας στον υποψήφιο που μπήκε τελευταίος στον προεκλογικό αγώνα – με μια σειρά κτυπημάτων σχετικά με τις παλαιότερες δηλώσεις του Μπλούμπεργκ που αφορούσαν στις γυναίκες και την πολιτική υπερβολικής αστυνόμευσης κατά την οποία οι αστυνομικοί σταματούσαν κι έκαναν επιτόπου σωματική έρευνα σε μετανάστες κι άλλους άνδρες που ανήκαν σε μειονότητες. Υπενθύμισαν επίσης στους ψηφοφόρους την προηγούμενη πολιτική καριέρα του Μπλούμπεργκ ως Ρεπουμπλικανού κι ότι με βάση τα παραπάνω, δεν πρέπει να οδηγήσει το κόμμα σε μάχη ενάντια στον Τραμπ.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Γουόρεν εναντίον Μπλούμπεργκ

Ορισμένες από τις πιο σοβαρές επιθέσεις προήλθαν από την Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία έκανε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της μέσα στο 2020, καθώς προσπαθεί να συνεφέρει τον αγώνα της μετά τις κακές εμφανίσεις της στην Αϊόβα και το Νιου Χάμσαϊρ. «Οι Δημοκρατικοί διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο εάν απλά υποκαταστήσουμε έναν αλαζόνα δισεκατομμυριούχο με έναν άλλο», είπε η Γουόρεν.

Οι επιθέσεις στον Μπλούμπεργκ είχαν ένα παράπλευρο όφελος για έναν άλλο υποψήφιο – ο σημερινός πρώτος στην κούρσα, ο Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος υπέστη ορισμένα πλήγματα στην αρχή του ντιμπέιτ, αλλά ποτέ δεν έφτασε να είναι ο κύριος δέκτης των επιθέσεων κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο Σάντερς αναδείχθηκε ως ο υποψήφιος που όποιος τον νικήσει θα είναι εκείνος που θα λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, με βάση τις δημοσκοπήσεις για τα προσεχή αποτελέσματα στη Νεβάδα και την Super Τρίτη, στις 3 Μαρτίου. Οι Δημορκατικοί που θέλουν κάποιον άλλον να αντιμετωπίσει τον Τραμπ, έχασαν την ευκαιρία να περιορίσουν τη θετική του εμφάνιση κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Χ

Μπλούμπεργκ εναντίον Σάντερς

Ωστόσο ο Μπλούμπεργκ καταφέρθηκε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της νυχτερινής συζήτησης εναντίον του Σάντερς, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιθανότητα ο γερουσιαστής να νικήσει τον Πρόεδρο Τραμπ». «Αν τελικά είναι αυτός ο υποψήφιος, θα έχουμε τον Ντόναλντ Τραμπ για άλλα τέσσερα χρόνια και δεν μπορούμε να το δεχτούμε».

Αλλά ήταν η μόνη γραμμή επίθεσης που ο Μπλούμπεργκ έβγαλε, καθώς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αμυνόμενος στις επιθέσεις της Γουόρεν, αλλά και εκείνες που προήλθαν από τους μετριοπαθείς Τζο Μπάιντεν, Πιτ Μπάτιτζιγκ και Έιμι Κλομπουσάρ, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν επίθεση στο πρώην δήμαρχο.

Ήταν η πρώτη φορά που πολλοί Αμερικανοί είδαν τον Μπλούμπεργκ ζωντανά σε ένα ντιμπέιτ συζήτησης και όχι μόνο στις πανταχού παρούσες τηλεοπτικές διαφημίσεις για τις οποίες έχει ξοδέψει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό- ρεκόρ για μια προεκλογική εκστρατεία.

Χ

Ποιος κερδίζει στο fundraising

Στο μεταξύ, η συγκέντρωση κεφαλαίων εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος για τον Ιανουάριο έφτασε τα 15 εκατ. δολάρια, ποσό που είναι, μεν, αυξημένο σε σχέση με το πενιχρό 9,5 εκατ. του Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα πολύ πιο χαμηλά από την αντίστοιχη της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, που μέσα στο 2020 έχει συγκεντρώσει κεφάλαια για την επανεκλογή του προέδρου Τραμπ τα οποία ξεπερνούν τα 60 εκατ. δολάρια. Αντίστοιχα μέσα στο 2019 η Ρεπουμπλικανική επιτροπή συγκέντρωσης κεφαλαίων άντλησε από υποστηρικτές το ποσό των 241 εκατ. δολαρίων, έναντι 93 που άντλησε η αντίστοιχη επιτροπή των Δημοκρατικών.

newmoney.gr