Καύσιμα: Η έλλειψη ντίζελ φέρνει νέες «φουρτούνες» στην αγορά (γραφήματα)

Τα σημερινά συρρικνωμένα αποθέματα σημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη

Σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, η σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς ντίζελ θα είχε προκαλέσει πανικό σε ορισμένες χώρες.

Σε όλο τον κόσμο, οι τιμές του καυσίμου είναι στα ύψη σε σχέση με το αργό πετρέλαιο από το οποίο παράγεται, υποδεικνύοντας μια έλλειψη που θα έπρεπε να ανησυχήσει τις κυβερνήσεις που έχουν εμμονή την προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Μάλιστα καθώς πλησιάζουμε στον χειμώνα, η ζήτησή του για λόγους θέρμανσης θα αυξηθεί.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, τα καλά νέα είναι ότι η εικόνα της αγοράς ήταν ακόμη χειρότερη το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – και οι τιμές τελικά μειώθηκαν, βοηθούμενες από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα. Ωστόσο, τα σημερινά συρρικνωμένα αποθέματα σημαίνουν ότι ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να αντέξει οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη της αγοράς: οι περιορισμοί της προσφοράς μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, ή τα σοκ της ζήτησης μπορούν να προέλθουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες ή από εκπληκτικά ισχυρές οικονομίες.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε αποθέματα τώρα,», σχολίασε ο αναλυτής Eugene Lindell. «Υπάρχει μια ανησυχία ότι τα αποθέματα δεν θα αυξηθούν επαρκώς πριν από τον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα αρχίσει η άντληση από μηδενική βάση».

Η ουσία των ανησυχιών για την προμήθεια ντίζελ βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη και στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν κλονιστεί από τα αυξανόμενα περιθώρια παραγωγής καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες, με τα διυλιστήρια να περιορίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες σε μια εποχή που οι παραγωγοί αργού, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, κρατούν τα βαρέλια μακριά από την αγορά.

Λιγότερα αποθέματα

Τα αποθέματα καυσίμου τύπου ντίζελ στη βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να μειωθούν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie. Αν και αυτό είναι χαρακτηριστικό για την συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, τα αποθέματα είναι επί του παρόντος χαμηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα, αν και εξακολουθούν να αυξάνονται από έτος σε έτος.

«Οι προοπτικές για την προμήθεια ντίζελ/πετρελαίου στην Ευρώπη είναι περιορισμένες στις τρέχουσες προβλέψεις μας, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων ντίζελ/πετρελαίου που αναμένονται από ελαφρύτερους σχιστόλιθους αργού, τη στροφή στις αποδόσεις αεριωθουμένων και απρογραμμάτιστες διακοπές λειτουργίας διυλιστηρίων», δήλωσε η Emma Howsham, ερευνήτρια για αγορές προϊόντων διύλισης και πετρελαίου στο Wood Mackenzie. «Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί από μήνα σε μήνα έως τον Νοέμβριο».

Εν μέσω της υπάρχουσας κρίσης προσφοράς, οι αγορές παρακολουθούν στενά την Κίνα καθώς τα διυλιστήρια της περιμένουν έναν νέο γύρο ποσοστώσεων εξαγωγής καυσίμων από την κυβέρνηση, που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν τα καύσιμα ναυτιλίας. Ενώ οι άφθονες κινεζικές ροές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της τρέχουσας στεγανότητας, υπάρχει πιθανότητα να προσφέρουν λεπτή ανακούφιση αυτή τη φορά.

Στις ΗΠΑ, οι λιανικές τιμές του ντίζελ αυξάνονται σταθερά από τα τέλη Ιουλίου, τόσο πολύ που συνέβαλε περισσότερο στον πληθωρισμό από τη βενζίνη τον Αύγουστο. Τα αμερικανικά διυλιστήρια δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν αποθέματα αυτό το καλοκαίρι, την τυπική περίοδο για την αύξηση της προσφοράς μεταξύ των εποχών της καλλιέργειας και πριν από τη θέρμανση του χειμώνα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες της αγοράς έχουν καταστήσει τη συγκέντρωση αποθεμάτων μια επιχείρηση χαμένη, παρόμοια με πέρυσι.

Ο κύριος προμηθευτής της Νέας Αγγλίας, το διυλιστήριο Irving του Ανατολικού Καναδά, θα υποβληθεί σε σημαντικές εργασίες συντήρησης που θα διαρκέσουν επτά εβδομάδες από τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχήματα των hedge funds

Η απόδοση της αγοράς ντίζελ είναι σημαντική πέρα ​​από το σύμπαν λίγων ειδικών εμπόρων.

Στον ευρύτερο ορισμό του, αυτός ο τύπος καυσίμου — που έχει διαφορετικές προδιαγραφές και χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα και πλοία μέχρι θέρμανση και βαριά μηχανήματα — είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου.

Τα hedge funds αυξάνουν τα ανοδικά τους στοιχήματα, με τις καθαρές θέσεις για το ντίζελ Nymex να εκτινάσσονται σε υψηλό 18 μηνών τον Αύγουστο.


Πέρα από αυτό, είναι ένα ζωτικό καύσιμο για τις αλυσίδες εφοδιασμού του κόσμου και οι μεγάλες ελλείψεις και οι κρίσεις τιμών μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες.

Πέρυσι, οι υψηλές τιμές του ντίζελ προκάλεσαν απεργίες φορτηγών σε όλη την Ασία, πιέζοντας τις κυβερνήσεις που προσπαθούν να αποτρέψουν τον πληθωρισμό από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Στις ΗΠΑ, οι αγρότες και οι εταιρείες μεταφοράς φορτηγών που αγοράζουν χύμα θα ζημιωθούν ακόμη περισσότερο από το αυξανόμενο κόστος.

Η τρέχουσα κρίση υπογραμμίζει ένα δίλημμα που έχουν τα κράτη στη σταδιακή κατάργηση των διυλιστηρίων πετρελαίου καθώς προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι πρόσφατοι καύσωνες έχουν περιορίσει την παραγωγή των διυλιστηρίων και έχουν επηρεάσει ένα παγκόσμιο σύστημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τη διακοπή πολλών εργοστασίων τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Lindell της FGE.

Tags