«Κεραυνός» στον Τραμπ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

« Παράνομοι οι αμερικανικοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟE) έκρινε ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα κινεζικά αγαθά παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες. Η απόφαση υπονομεύει σοβαρά τον εμπορικό πόλεμο που διεξάγει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του Πεκίνου και είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή από την Ουάσιγκτον δασμών σε εξαγωγές της Κίνας αξίας άνω των 550 δισεκατομμύριων δολάριων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg χθες (15/9) μια ομάδα τριών εμπειρογνωμόνων του εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ παραβίασαν τους διεθνείς κανόνες όταν το 2018 επέβαλαν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Παρότι η απόφαση ενισχύει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ παραβίασε τους κανόνες του ΠΟE, η Ουάσινγκτον μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση υποβάλλοντας έφεση εντός των επόμενων 60 ημερών. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη οδηγήσει σε παράλυση το δευτεροβάθμιο σώμα του ΠΟΕ, καθιστώντας αδύναμο τον σημαντικότερο ρυθμιστή του εμπορίου στον κόσμο.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκεται η ερμηνεία από την κυβέρνηση Τραμπ του αμερικανικού εμπορικού νόμου (από την δεκαετία του 1970) που του επέτρεψε να επιβάλλει μονομερώς τον εμπορικό πόλεμο ενάντίον της Κίνας το 2018.

newmoney.gr

 
2854
Thumbnail