Κίνα: Στο 2,1% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Αύξηση τιμών στα τρόφιμα

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 6,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι

Ο πληθωρισμός της Κίνας παρέμεινε αμετάβλητος τον Μάιο, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν και η καταναλωτική ζήτηση αποδυναμώθηκε, αφήνοντας περιθώριο στις αρχές να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική και να λάβουν μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 6,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Πρόκειται για τον βραδύτερο ρυθμό ανόδου από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η στατιστική αρχή της χώρας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος τον Μάιο, αντίστοιχα με τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,2%.

Οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν 2,3% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υψηλότερα από την αύξηση 1,9% του Απριλίου.

n bju

Οι τιμές εκτός τροφίμων αυξήθηκαν 2,1%, ελαφρώς χαμηλότερα από τον ρυθμό 2,2% τον Απρίλιο.

Σε σχέση με τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε 0,2% τον Μάιο εξαιτίας της μείωσης των τιμών τροφίμων και της ασθενέστερης κατανάλωσης.

«Δεν πρόκειται για μια οικονομία όπου η κεντρική τράπεζα πρέπει πραγματικά να ανησυχεί για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Michael Spencer, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας στην Deutsche Bank AG, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. «Ακόμη και αν έχουμε ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, καθώς ελπίζουμε ότι τα lockdown θα τελειώσουν, θα επανέλθει σε έναν πολύ μέτριο ρυθμό πληθωρισμού, ελαφρώς χαμηλότερο από την τάση ανάπτυξης στην Κίνα».

newmoney.gr

 
4750