Κλείνει το deal για την εθνικοποίηση της γερμανικής Uniper

Εν αναμονή των ανακοινώσεων

Πολύ κοντά σε συμφωνία για την εθνικοποίηση της εταιρείας εισαγωγής φυσικού αερίου Uniper βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, ενόσω το Βερολίνο επιχειρεί να αποτρέψει την κατάρρευση του ενεργειακού κλάδου της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν καταλήξει σε μια ανεπίσημη συμφωνία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το δημόσιο. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσουν οι υπογραφές.  

Το προωθούμενο σχέδιο περιλαμβάνει την εξαγορά (σε σχετικά φθηνή τιμή) του μεριδίου της φινλανδικής Fortum, η οποία σήμερα αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Uniper, και τη διοχέτευση δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. 

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Η εν λόγω εξέλιξη επέρχεται εν μέσω της εντεινόμενης ανησυχίας για τη ρευστότητα του Ομίλου, ο οποίος φαίνεται ότι χρειάζεται επιπλέον κρατική βοήθεια, προκειμένου να αντέξει το υπέρογκο κόστος εισαγωγής του φυσικού αερίου.  

Κι αυτό, παρότι μόλις πολύ πρόσφατα υπέγραψε deal για την εξασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης ύψους 15 δισ. ευρώ. Μια συμφωνία, η οποία είχε ως αντάλλαγμα την απόκτηση του 30% των μετοχών από το δημόσιο.   

Το όλο πρόβλημα ανάγεται στη σύγκρουση Ρωσίας – Ε.Ε., καθώς οι μειωμένες ροές του φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου, μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αναγκάζουν τη Uniper να προμηθεύεται αέριο από την σαφώς ακριβότερη spot αγορά (έως και 10 φορές υψηλότερη σε σχέση με το 2021), προκειμένου να συνεχίσει να τηρεί τα συμβόλαια παράδοσης στη γερμανική αγορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάθε ημέρα να χάνονται περίπου 100 εκατ. ευρώ.  

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης η μετοχή της Uniper διολισθαίνει σήμερα άνω του 7%, με τις απώλειες από τις αρχές του 2022 να υπερβαίνουν το 90%. 

Πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν, επίσης, ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς ακόμη δύο ενεργειακών εταιρειών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει τα ονόματά τους.  

newmoney.gr

 
4897