Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για μείωση NPLs

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει σε δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για υποστήριξη της τιτλοποίησης των NPLs

Σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα θα προσφέρει 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες, μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Το Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο άτομα, γνώστες του θέματος, σημειώνει πως η πρωτοβουλία, παρόμοια με ένα επιτυχημένο πρόγραμμα που χρησιμοποιείται στην Ιταλία, εξαρτάται από τους αξιωματούχους στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσουν τις επόμενες εβδομάδες ότι δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακών στοιχείων, θα μπορούσε να μειώθει αυτό το ποσό κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποιήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησης των χαρτοφυλακίων NPLs, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το χρέος θα μεταφερθεί σε ένα φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστον 18 μήνες για να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, ενώ μεταξύ των λεπτομερειών που πρέπει να διευκρινιστούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειαζόταν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησης, μπορεί να χρειαστούν έξι έως δώδεκα μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.

naftemporiki.gr