Κριστίν Λαγκάρντ: Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ σε 10 ημέρες

Η επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα για να στηριχθεί η οικονομία της ευρωζώνης μετά από τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ,  ενημέρωσε τους επενδυτές να προετοιμαστούν για  νέο guidance αναφορικά με τη νομισματική στήριξη σε 10 ημέρες και προανήγγειλε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το επόμενο έτος, με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος έκτακτης ανάγκης για τα ομόλογα.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, λίγες ημέρες αφότου η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα υπάρξουν ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 22 Ιουλίου.

«Θα είναι μια σημαντική συνεδρίαση, δεδομένης της επιμονής που πρέπει να επιδείξουμε για να τηρήσουμε τη δέσμευσή μας, η μελλοντική καθοδήγηση θα επανεξεταστεί σίγουρα», είπε μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των 20.

Η απροσδόκητα πρόωρη ολοκλήρωση της επανεξέτασης της στρατηγικής της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα τροφοδοτεί άμεσα τις εικασίες σχετικά με τα σχέδιά της, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αρχίζει να ανακάμπτει από την πανδημία.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι αναμένει ότι το τρέχον σχέδιο αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ (2,2 τρισ. δολάρια) να διαρκέσει «τουλάχιστον» μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να δώσει από μια “μετάβαση σε μια νέα μορφή”, είπε, χωρίς να διευκρινίσει.

Ακόμα, απέφυγε να δώσει κάποια σαφή απάντηση για το πότε θα μπορούσε να τερματιστεί η έκτακτη τόνωση της οικονομίας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξη» για την πρόοδο της οικονομίας, καθώς η παραλλαγή δέλτα του κορωνοϊού αποτελεί απειλή για νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων ανά την Ευρώπη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί φέτος, ενώ η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι αυτό θα είναι προσωρινό.
σ
«Πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να μην αρχίσουμε να καλλιεργούμε την προσδοκία ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Η προσέγγιση της ΕΚΤ την διαφοροποιεί από ορισμένες από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ συζητούν ήδη πότε θα αρχίσουν να μειώνουν το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας τους, καθώς η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός επιταχύνονται.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να ξεφύγει από μια δεκαετία αποτυχίας του στόχου της για τον πληθωρισμό
Το 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συμφώνησε τον Ιούνιο να συνεχίσει να τρέχει τις έκτακτες αγορές ομολόγων με αυξημένο ρυθμό αυτό το τρίμηνο, αν και ο απολογισμός της συνεδρίασης έδειξε αποκλίνουσες απόψεις. Ορισμένοι διοικητές έχουν επίσης δηλώσει δημοσίως ότι δεν αναμένουν ότι το πρόγραμμα θα παραταθεί μετά τον Μάρτιο.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι το άμεσο καθήκον είναι να επανεξεταστεί η πολιτική της ΕΚΤ σχετικά με τα μελλοντικά επιτόκια και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τον προηγούμενο στόχο για τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
4281