Λανγκάρντ: Αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ

Αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΚΤ με στόχο την σταθερότητα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δράσει αποφασιστικά σε ότι αφορά την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη. Αυτό ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λανγκάρντ η οποία τόνισε, ταυτόχρονα, ότι μια επικείμενη αναθεώρηση της στρατηγικής θα είναι ευρύτατη, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής καθώς και του πληθωρισμού.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Η πολιτική της ΕΚΤ είναι η βασική κινητήρια δύναμη για την εγχώρια ζήτηση, στη διαδικασία της ανάκαμψης,  και αυτή η στάση παραμένει σε ισχύ», δήλωσε στην πρώτη της εμφάνιση ως πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στην ΕΚΤ θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι θα ήταν πρόωρο να προδικάσει την αναθεώρηση της πολιτικής και αρνήθηκε να πει πόσο καιρό θα πάρει, σημειώνοντας μόνο ότι «θα καθοδηγείται από δύο αρχές: διεξοδική ανάλυση και ανοιχτό μυαλό». Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη διεύρυνση των ομάδων ατόμων που περιλαμβάνονται στην διαδικασία και ο εμπλουτισμός τους με άτομα που μπορούν να εισάγουν ακριβή δεδομένα.

Η ίδια, αναγνώρισε τις παρενέργειες της εξαιρετικά χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ και είπε ότι με την διαδικασία της αναθεώρησης θα θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει καλύτερα κατανοητό πώς οι πιο μακροπρόθεσμες τάσεις επηρεάζουν αυτό που μπορεί να ελέγξει η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί στο στόχο του «κοντά στο 2% και κάτω από αυτό» παρά τα χρόνια άντλησης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σημείο που και η ίδια η ΕΚΤ ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι οι πολιτικές της ενδέχεται να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό είχε οδηγήσει  σε αυξανόμενες κλήσεις από τους αξιωματούχους και από τον προκάτοχο της Λαγκάρντ, Μάριο Ντράγκι για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην ακρόαση επικεντρώθηκαν στην αλλαγή του κλίματος, έναν τομέα στον οποίο η κεντρική τράπεζα έχει πιεσθεί να ασκήσει μεγαλύτερο ρόλο.

Πηγή: Bloomberg/Newmoney.gr

 
2459
Thumbnail

Εγκατέλειψε τις απαισιόδοξες προβλέψεις για βουτιά των μετοχών η Goldman Sachs μετά το συνεχιζόμενο ράλι στη Wall Street.

ad1mobile

Στρατηγικοί αναλυτές της, υπό τον David Kostin αναθεώρησαν την πρόβλεψη ότι ο δείκτης S&P θα βουτήξει στις 2.400 μονάδες (πτώση άνω του 20% από το κλείσιμο της Παρασκευής) και τώρα βλέπουν ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι περιορίζονται σε υποχώρηση μόλις στις 2.750 μονάδες. Ο δείκτης μάλιστα θα μπορούσε να φτάσει έως και τις 3.200 μονάδες λέει σε νέα έκθεσή της η Goldman.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

«Το ισχυρό ριμπάουντ δείχνει ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις μας για τις 2.400 μονάδες είναι απίθανο να επιβεβαιωθούν», γράφουν οι αναλυτές. «Οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές περιορίζουν την πιθανή πτώση στο 10%», σημειώνουν. Οι κινήσεις των επενδυτών δείχνουν ότι είναι πιθανός ένας ανοδικός καταλύτης 5%.» δ

Η «στροφή» του οίκου, ήρθε μόλις οι αναλυτές της JPMorgan βγήκαν από τη θέση «bull»(αισιόδοξο σενάριο) που είχαν υιοθετήσει. Ο Marko Kolanovic σε ανάλυση του στις 28 Μαΐου προειδοποίησε για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν πάντως το στόχο για το τέλος του έτους στις 3.000 μονάδες. Επιμένουν ότι οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις υπόκεινται σε πτωτικούς κινδύνους (ή «ουδέτερους» στην καλύτερη περίπτωση) εξαιτίας του ρίσκου σε ότι αφορά την οικονομία, τα κέρδη, το εμπόριο και την πολιτική. Ευρύτερη συμμετοχή στο ράλι είναι απαραίτητη για να κινηθεί ο S&P 500 υψηλότερα, λένε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

ad2mobile

Ο αμερικανικός δείκτης κερδίζει 36% από τα χαμηλά στις 23 Μαρτίου, χάρις στις μαζικές κινήσεις τόνωσης σε νομισματικό και δημοσιονομικό επίπεδο.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1