Λέχμαν: Η Credit Suisse δεν βγαίνει προς πώληση

Ο πρόεδρος της Credit Suisse ξεκαθάρισε «θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι»

Την πρόθεσή του να κόψει την όρεξη των κυνηγών ευκαιριών εξέφρασε ο πρόεδρος της Credit Suisse με τη φράση «θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι». Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Αξελ Λέχμαν ξεκαθάρισε ότι η ελβετική τράπεζα θα αναπτυχθεί και πάλι, άρα δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση εξαγοράς.

Φέτος, η τιμή της μετοχής έχασε πάνω από το 50% της αξίας της και η τράπεζα με την ιστορία των 166 ετών έγινε έρμαιο φημών ότι δέχεται προσφορές για την εξαγορά της, ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες για τη σταθερότητά της . Ο Λέχμαν ανέφερε ότι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 4 δισ. ελβετικών φράγκων θα την κάνει «σταθερή σαν βράχο» και θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει μια ζωτικής σημασίας αναδιάρθρωση που θα μειώσει ριζικά τη ζημιογόνο επενδυτική τράπεζα και θα συρρικνώσει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

«Στο μέλλον, η Credit Suisse θα είναι πραγματικά ένα franchise με επίκεντρο τη διαχείριση περιουσίας, τους επιχειρηματίες, τους πλούσιους πελάτες», δήλωσε ο Λέχμαν, προσθέτοντας ότι η τράπεζα σχεδιάζει να προχωρήσει με αναπτυξιακές προσπάθειες σε βασικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας-Ειρηνικού και της Μέσης Ανατολής. «Είμαστε διαχειριστής πλούτου και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων συμβαδίζει με αυτό».

Δήλωσε δε «πολύ σίγουρος» ότι η Credit Suisse μπορεί να εξασφαλίσει μια συμφωνία την επόμενη εβδομάδα σε σχέση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης διαπραγμάτευσης τιτλοποιημένων προϊόντων σε όμιλο υπό την ηγεσία της Apollo Global Management Inc.

Ο 63χρονος Λέχμαν ήταν επί σχεδόν δύο δεκαετίες στη Zurich Insurance πριν από την θητεία του στην UBS Group AG. Από τότε που εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Credit Suisse στα τέλη του 2021, έφερε έναν πιο μετριοπαθή τρόπο στην αντιμετώπισης των δυσκολιών της τράπεζας. Ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου τον Ιανουάριο, δεσμευόμενος να παραιτηθεί από «μεγαλειώδεις ανακοινώσεις και υποσχέσεις», υπέρ της «ταπεινότητας και της συνεπούς εκτέλεσης».

Η ανανέωση στρατηγικής της Credit Suisse τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, αφού το προηγούμενο διευθυντικό δίδυμο Αντόνιο Χόρτα – Οσόριο και Τίομας Γκότσταϊν, απέτυχε να περιορίσει τις απώλειες και να πείσει τους επενδυτές ότι η τράπεζα ήταν στο σωστό δρόμο.

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου, ο ίδιος ο Λέχμαν αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να δείξει εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στη στρατηγική της τράπεζας

Η Credit Suisse ξεκινά επίσης τη μείωση των θέσεων εργασίας με 2.700 απομακρύνσεις προσωπικού εντός του δ’ τριμήνου για να καταλήξει στη μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 17%, στις 9.000 θέσεις εργασίας.

newmoney.gr

 
5118