Καρενμπαόυερ και Σολτς «σήκωσαν μπαϊράκι» κι αυτοπροβάλλονται ως υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένα από τα κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, κάνει του κεφαλιού του.

Η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς να κλείσει μια περίοδο ετών, όπου κυριαρχούσε το αδιέξοδο στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, ανακοινώθηκε με πανηγυρικό τρόπο την Τετάρτη (6/11). Ωστόσο, αυτές τις θέσεις δεν τις είχε συμφωνήσει με την προϊσταμένη του, καγκελάριο Μέρκελ. «Αυτή η συμβολή (σ.σ. του Σολτς) στον διάλογο επί του θέματος, δεν έχει ακόμα συζητηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Σάιμπερτ.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

Αυτή η ελευθεριότητα στους κόλπους μιας κυβέρνησης που παλαιότερα διακρινόταν για την πειθαρχία της, κάνει τους Γερμανούς να αναρωτιούνται ποιος είναι πραγματικά επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η Άγκελα Μέρκελ πλησιάζει στο 15ο έτος της θητείας της στη θέση της καγκελαρίου. Η πολιτική ισχύς της καγκελαρίου δοκιμάστηκε αρχικά πριν από δυο εβδομάδες, όταν η υπουργός Άμυνας και ευνοούμενή της και διάδοχός της στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ, έθεσε σε εφαρμογή ένα δικό της σχέδιο για ειρήνευση στη βόρεια Συρία.

Αν και η Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την υπουργό της για αυτή την πρωτοβουλία της, ωστόσο η Καρενμπάουερ δημοσιοποίησε την πρότασή της χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους κυβερνητικούς εταίρους του CDU. Όμως, η ιδέα φάνηκε απαράδεκτη στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, ενώ ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας ότι έμαθε το σχέδιο με ένα γραπτό μήνυμα στο κινητό του.

Ο επόμενος καγκελάριος
Αυτό που συνδέει τα δυο επεισόδια υπουργικής απειθαρχίας είναι το ερώτημα ποιος θα διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ ως καγκελάριος της Γερμανίας, όταν ο δικός της πολιτικός κύκλος κλείσει, και πάντως όχι αργότερα από το 2021. Τόσο η Καρενμπάουερ όσο και ο Σολτς έχουν μπει για τα καλά στην κούρσα της διαδοχής, αν και υποστηρίζουν τις δικές τους ατζέντες στο εσωτερικό του κλυδωνιζόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Παρ’ όλα αυτά, το παιχνίδι αυτό είναι επικίνδυνο. Τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν δεινοπαθήσει στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός προχωρεί τρεκλίζοντας. Και τα δυο κόμματα θα μπορούσαν αν γνωρίσουν εξαιρετικά επώδυνες ήττες, σε περίπτωση που οι πολιτικοί ελιγμοί οδηγήσουν σε προκήρυξη εκλογών.

Την ίδια μέρα που ο Σολτς εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις σχετικά με την τραπεζική ένωση, παρέστη σε ένα σόου ενότητας με την Μέρκελ στην έδρα της καγκελαρίας στο Βερολίνο, καθώς το υπουργικό συμβούλιο τον συνεχάρη για τα επιτεύγματά του. «Αυτό δείχνει ότι είμαστε ικανοί και πρόθυμοι να εργαστούμε», δήλωσε ο καγκελάριος.

Ρήγμα με τη Μέρκελ
Το κόμμα της καγκελαρίου είναι υπό πίεση. Η ηγέτες του, Ανεγκρέτ Κραμπ- Καρενμπάουερ αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματος μια ανοικτή εξέγερση, την ώρα που οι σχέσεις της με την ίδια τη Μέρκελ έχουν καταρρεύσει.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Η Μέρκελ άφησε μόνη της την άλλοτε προστατευόμενή της να λύσει τα προβλήματά της, μετά την επώδυνη ήττα του CDU στο κρατίδιο της Θουριγγίας την περασμένη εβδομάδα. Κι όταν οι κυβερνητικοί βουλευτές ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες για τις αποφάσεις της Μέρκελ να σπάσει τη συμμαχία της με το SPD για το θέμα των συντάξεων, η Καρενμπάουερ παρέμεινε σιωπηλή, αφήνοντας την καγκελάριο να λύσει μόνη της τα δικά της προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, ο Σολτς επιδιώκει να είναι εκείνος ο βασικός υποψήφιος από το SPD για τη θέση του καγκελαρίου. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι απειλούν με αποχώρηση του SPD από τον κυβερνητικό συνασπισμό και, συνεπώς, με επίσπευση των εκλογών που θα σήμαιναν το τέλος της εποχής Μέρκελ.

Κανείς δεν είναι πόλος εξουσίας
Η πρόθεση της καγκελαρίου, όμως, είναι επί του παρόντος περισσότερο μια συμπόρευση, παρά μια επανάσταση. Ενώ η εξουσία της Μέρκελ έχει εξασθενήσει, κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να σφραγίσει το δικό του διαβατήριο προς την καγκελαρία.

Πηγή: Bloomberg/newmoney

 
2469
Thumbnail

Η αγορά πολυτελούς κατοικίας σε κάποιες από τις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου υποχώρησε τον Απρίλιο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, καθώς οι πωλητές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών ώστε να εξασφαλίσουν συμφωνίες.

ad1mobile

Ο δείκτης Prime Central London της Knight Frank μειώθηκε κατά 2,1% τον πρώτο μήνα που επιβλήθηκε ολοκληρωτικά το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2009.

>>> Bloomberg στην ελληνική  <<<

Μια επιπλέον πτώση 1,4% τον Μάιο σημαίνει ότι οι τιμές είναι τώρα κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

«(Η κατάσταση) μοιάζει να είναι πολύ παρόμοια με την περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα για την ΕΕ» αναφέρει ο Τom Bill, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών ακινήτων Knight Frank. «Υπάρχει ένα μείγμα καιροσκοπικών προσφορών που είναι μάλλον απίθανο ότι θα γίνουν αποδεκτές, προσφορών που συμφωνήθηκαν με ένα λογικό discount, αλλά και πολλές περιπτώσεις όπου το ζητούμενο τίμημα είναι σωστό και η τιμή καταλόγου ικανοποιείται ή και ξεπερνιέται μετά από ανταγωνιστικές προσφορές». η

Η πανδημία εκτροχίασε την πρώιμη ανάκαμψη στις πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου, οι οποίες εμφάνιζαν σημαντικά σημάδια ανάπτυξης μετά τις βρετανικές εκλογές του Δεκεμβρίου. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έπληξαν βαριά τις προσπάθειες πώλησης ενώ η οικονομική αναταραχή είχε αντίτυπο στην ψυχολογία των αγοραστών.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Και πάλι όμως, υπάρχουν σημάδια ότι ο ρυθμός μείωσης μπορεί να επιβραδύνει μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων που επέτρεψαν στην αγορά κατοικιών να επανεκκινήσει στις 13 Μαΐου.

ad2mobile

Η μεση έκπτωση στις αιτούμενες τιμές για πωλήσεις στο Λονδίνο είναι τώρα στο 5,5% από 6,4% που ίσχυαν όταν ήταν σε ισχύ τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αναφέρει η Knight Frank.


Πηγή: Bloomberg/newmoney

article 1